Ples koji pomaže u lečenju Parkinsonove bolesti

Obolelima od Parkinsonove bolesti preporučena je nova metoda za ublažavanje njenih posledica, koja ne zahteva uzimanje dodatne doze lekova.

Izvor: Veèernji list

Četvrtak, 16.04.2015.

14:50

Default images

Reč je o tangu, plesu koji i te kako pomaže u ublažavanju psihičkih i fizičkih posledica ove bolesti, slično kao što pomaže u lečenju depresije.

Tako tvrde naučnici iz zdravstvenog centra Univerziteta Mekgil u kanadskom Montrealu koji su sproveli istraživanje na 40 muškaraca i žena koji boluju od Parkinsonove bolesti.

S njima su vežbali profesionalni plesači i instruktori tanga, kao i lekari specijalizovani za ovo područje medicine, a otkrili su zanimljive rezultate.

Nakon 12 nedelja terapije tangom, kod svih pacijenata zabeležen je veliki napredak – poboljšanje ravnoteže, kretanja i motorike, a poraslo im je i samopouzdanje. Lekari su primetili i da su gotovo svi pacijenti pomoću tanga ublažili depresiju i stanje konstantnog umora.

Foto: Ed Schipul/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: