"Veganska ishrana dobra i za zdravlje i za planetu"

Američki federalni panel koji bi trebalo da pomogne uspostavljanje novih preporuka za ishranu ljudi, sugeriše Amerikancima da jedu manje mesa, jer je to “bolje za planetu”.

Izvor: Thehill.com

Ponedeljak, 06.04.2015.

10:50

Default images
Foto: Thinkstock

Savetodavni komitet za preporuke u ishrani osnovan je 1983. i po prvi put je ove godine uračunao i ekološku održivost.

U ovogodišnjim preporukama stoji da je ishrana sa što manje proizvoda životinjskog porekla ne samo zdravija, nego i bolja za čuvanje životne sredine.

Mesna industrija, međutim, uzvraća udarac tvrdeći da panel nema ni vlast ni ekspertizu da daje takve ocene.

Ipak, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravlja imaće u vidu ove preporuke u izradi konačnog vodiča za 2015.

Izveštaj na 571 strani navodi da je prosečna američka ishrana štetna po životnu sredinu u pogledu emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, ali i neefikasna u upotrebi vode, zemljišta i energije.

Alternativa je ishrana bogata povrćem, voćem, integralnim žitaricama, morskim plodovima, mahunarkama i orasima, uz umerenu konzumaciju mlečnih prerađevina i alkohola, a ograničen unos crvenog i prerađenog mesa, slatkiša, sokova i rafinisanih žitarica.

U pregledu naučnih studija komitet ističe one koje su pokazale da veganska ishrana ima najviše koristi po zdravlje ljudi.

“Organska veganska ishrana ima i najmanji negativan uticaj na ekosisteme i resurse”, stoji u izveštaju.

Meso ne treba jesti u velikim količinama i zbog zasićenih masti koje vode kardiovaskularnim oboljenjima.

S druge strane, lobi grupe mesne industrije ističu da meso sadrži proteine koji čine da se ljudi duže osećaju sitim.

Iako potrošači retko slede zvanične preporuke, predstavnik Komiteta za odnose s javnošću Erik Mitenhal kaže da se one odražavaju na državne programe, poput ishrane u školama, lekarske preporuke vezane za suplementaciju za žene, odojčad i decu, kao i obroke u vojsci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: