Srbija: Velike brige roditelja osoba s autizmom

Veruje se da u Beogradu živi više od 700 porodica u kojima neki član ima autizam, ali preciznih podataka nema.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

16:30

Default images

Sutra se obeležava Svetski dan osoba sa autizmom, a sve roditelje u Srbiji muči isto pitanje - šta će biti s njihovom decom kad njih ne bude bilo.

Koliko je teško živeti u svakodnevnom strahu od budućnosti, najbolje znaju roditelji dece sa autizmom. Na ranom uzrastu ne postoji adekvatna dijagnostika, malo je razvojnih savetovališta a za odrasle ne postoji nijedan oblik stanovanja uz podrsku.

“Mi razmisljamo celi život smo posvetili da to ispravimo, dođemo do nekog rešenja i našu i decu onih koji su nažalost već preminuli, obezbedimo za života”, kaže majka osobe s autizmom, Mira Tomić.

Roditelji osoba sa autizmom u Srbiji nemaju podršku sistema i države, a za svoju odraslu decu, nakon života u porodici, žele život u humanim uslovima uz podršku, a ne u ustanovi.

Planirana je izgradnja prvog centra za osobe sa smetnjama u razvoju kao i organizaciona jedinica za stanovanje. Izgradnju su inicirali roditelji, 2011, gradska uprava je prepoznala i od tada se nista ne događa.

“Problem je nastao i promenom gradske uprave, kada je ponovo testirana validnost tog idejnog rešenja i prva primedba je bila da u nije najprimerenije da u istom objektu bude i organizaciona jedinica koja se odnosi na sistem za decu a i na odrasle sa autizmom”, kaže Branko Daljević, roditelj osobe s autizmom.

B92 se obratio gradskoj upravi sa pitanjem šta se desava sa izgradnjom ovog centra. Odogovor nismo dobili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: