Kako izbeći džet leg?

Napuštanje svog okruženja i sletanje u različitu vremensku zonu nekada može prilično da poremeti prirodan ritam tela. Primenite ovih par saveta kako biste se što brže i lakše prilagodili promenama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2015.

16:35

Default images
Foto: Thinkstock.com

Kao posledica prilagođavanja udaljenom okruženju najčešće se javljaju iscrpljenost, glavobolja i opšte osećanje pometnje. Srećom, ove probleme moguće je ublažiti, pa i izbeći ih u potpunosti.

Sledećih par taktika pomoći će vam da predupredite ovo neugodno stanje:

- Par dana pred put počnite da unosite male promene u svoj dnevni ritam kako biste pripremili organizam za drugu zonu.

- Kofere i lične stvari spakujte nešto ranije nego obično kako biste izbegli nepotreban stres i anksioznost.

- Ako je ikako moguće, letite noću. To je najbolji način da očuvate uobičajeni dnevni ritam aktivnosti.

- Hidrirajte telo. Unošenje vode ključni je faktor koji sprečava nastanak džet lega. Izbegavajte konzumiranje kafe i alkohola.

- Krećite se koliko god možete - što duže sedite, bićete letargičniji. Ustanite i protegnite noge ili izvodite vežbe istezanja. Na taj način pospešićete cirkulaciju, što će vas učiniti energičnijim i osećaćete se slobodnije.

- Kada stignete na odredište, izložite se sunčevim zracima kako bi se vaš “unutrašnji sat” što pre prilagodio promenama.

- Ostanite budni do optimalnog vremena za spavanje u drugoj zoni. Pokušajte da se oduprete potrebi da zaspite, i izbegavajte dremku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: