Letnje računanje vremena: Čuvajte se “mikro sna”

Zbog “mikro sna”, padanja u san na par sekundi, u vreme prelaska na letnje računanje vremena znatno se povećava procenat automobilskih nesreća i povreda na poslu, upozoravaju stručnjaci.

Izvor: Newser

Subota, 28.03.2015.

17:15

Default images
Foto: Thinkstock.com

Prelazak na letnje računanje vremena može biti opasan po zdravlje, a u nekim slučajevima čak i po život, upozoravaju stručnjaci.

Naime, u periodu adaptacije znatno češće se dešava da zaspimo na po par sekundi, što može imati veoma negativne posledice.

“Čak i najmanje promene u navikama spavanja mogu ostaviti velike posledice na svakodnevni život. Međutim, ovu pojavu najverovatnije pre uzrokuje negostatak sna nego poremećaj bioritma jer se tokom prelaska na zimsko računanje vremena, kada spavamo sat duže, procenat nesreća smanjuje”, istakao je još pre par godina istraživač Stenli Koren u magazinu “New England Journal of Medicine”.

Šta učiniti, onda, kako bismo sprečili ovakav scenario?

Stručnjaci savetuju da par noći nakon prelaska na letnje računanje vremena pokušate da u krevet odete bar pola sata ranije, i “uhvatite” malo sunca u popodnevnim satima. Sve duži dani uticaće na lučenje melatonina, hormona koji obaveštava organizam da je vreme za spavanje, zbog čega će vremenom biti sve teže zaspati tako rano.

Međutim, iako se većina ljudi brzo privikne na novi ritam, u Austriji se sve više mogu čuti glasovi protiv pomeranja kazaljki na letnje i zimsko računanje vremena uz argument da je prilagođavanje pomeranju kazaljki povezano sa stresom i obolevanjem ljudi.

Iz istog razloga, od letnjeg računanja vremena i pomeranja kazaljki odustale su Rusija, Belorusija, Ukrajina, Gruzija, kao i zemlje centralne Azije i severne Afrike.

Ukupno sedam bivših sovjetskih republika ne koristi letnje računanje vremena, kao ni Japan, Kina i Indija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: