Zašto više ličimo na očeve nego na majke?

Sudeći po najnovijoj studiji, geni koji smo nasledili od oca su dominantniji od majčinih.

Izvor: Independent

Četvrtak, 05.03.2015.

12:29

Default images
Foto: Thinkstock.com

Prema eksperimentu Medicinskog fakulteta u Severnoj Karolini koji je izvršen na labaratorijskim miševima, svi sisari nasleđuju veći broj gena gena od muških roditelja, čak i ako više liče na majku.

To znači da iako nasleđujemo istu količinu DNK od oba roditelja, kada je reč o načinu na koji se potomak razvija u odraslu osobu, očinska linija dominira - naročito po pitanju zdravlja.

Profesor i autor studije Fernardo Pardo-Manuel de Vilena rekao je:

“Ovo nam je otvorilo potpuno nova vrata kada je u pitanju istraživanje ljudske genetike”.

Naučnici se nadaju da će uz pomoć ove studije o potomstvu koja se vrši na različitim vrstama miševa, saznati više o mutaciji određenih bolesti, kao što su dijabetes, srčana oboljenja, šizofrenija i gojaznost.

Naučnici su izdvojili gene odraslih miševa, kao i njihovih potomaka. Kada su njihovi potomci porasli, naučnici su izmerili ekspresiju gena u četiri različite vrste tkiva, uključujući RNK sekvenciranje u mozgu.

“Nivo ekspresije gena zavisi i od oca i od majke” kaže Pedro-manuel de Vilena “Međutim, znamo da su kod sisara genetske varijacije više povezane sa ocem. Zamislite da neka takva mutacija pođe po zlu. To znači da ako su geni nasleđeni od majke, oni ne bi imali takvu količinu ekspresije kao da su nasleđeni od oca. Drugim rečima, ista mutacija kod određenih bolesti može imati potpuno različite posledice, u zavisnosti od toga da li su geni očevi ili majčini”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: