Pravilno disanje ublažava nervozu

Stručnjaci upozoravaju da je mozak organ kojem je potrebno tri puta više kiseonika od ostalih organa, pa ako ga ne dobije, crpi ga iz ostalih, kako ne bi bio gladan.

Izvor: B92

Subota, 28.02.2015.

17:25

Default images
Foto: Thinkstock

Prosečan čovek bez hrane može da preživi tri nedelje, bez vode tri dana, a bez kiseonika samo nekoliko sekundi. U prevodu, život počinje i završava se dahom. Zato stručnjaci upozoravaju da mozak kada ne dobije dovoljno kiseonika, crpi ga iz ostalih organa.

Upravo je to odgovor na pitanje zbog čega često osećamo da smo mentalno i fizički iscrpljeni. Kiseonika je sve manje kada nas nešto muči.

“Kada smo pod stresom, gotovo redovno zaboravljamo da dišemo ili to činimo prsno, što dovodi do odumiranja ćelija koje počinju da se guše” kaže Irena Motika, stručnjak danske terapije, koja poseban akcenat stavlja na tehniku disanja.

Na tegobu moramo da reagujemo tako što donjim delom stomaka udahnemo kroz nos, a izdahnemo na usta i pritom zamislimo kao da imamo rupu na grlu, iz koje izlazi stres. Trebalo bi to da ponovimo bar tri puta. Svaki put kada osetimo da smo uzrujani, moramo tako da odreagujemo, jer organizam sve pamti i sve vraća.

Izvor: novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: