Kožnim testom do dijagnoze Alchajmera i Parkinsona

Naučnici veruju da bi kožni test mogao da pomogne u ranijem otkrivanju bolesti poput Alchajmerove demencije ili Parkinsona, prenosi BBC.

Izvor: B92

Petak, 27.02.2015.

08:22

Default images

Biopsija kože može pokazati iste abnormalne proteine koji se nakupljaju u moždanom tkivu u tim poremećajima, pokazuje naučno istraživanje.

Trenutno ne postoje sigurni testovi i mogu proći godine do pojave simptoma i postavljanja dijagnoze tih bolesti.

Naučnici žele da ubrzaju postavljanje dijagnoza tih progresivnih bolesti kako bi se što ranije počelo lečenje pre nego što nastupe nepovratna oštećenja mozga ili propadanje mentalnih funkcija.

Istraživači tragaju za odgovarajućim biomarkerima u telu - molekulima u krvi ili u izdahu koje pouzdano pokazuju prisutnost bolesti.

Ildefonso Rodrigez-Ljeva sa univerziteta San Luis Potosi u Meksiku veruje da je i koža dobar kandidat za otkrivanje skrivenih poremećaja mozga.

Tokom razvoja embriona koža se razvija iz istog tkiva kao i mozak i zato može biti dobar prozor u ono što se kasnije događa u mozgu, barem na molekularnom nivou.

Istraživanja na osobama preminulim od Parkinsona takođe pokazuju da se iste proteinske naslage koje se formiraju u mozgu tokom tih bolesti nakupljaju i u koži.

Kako bi ispitali ta otkrića, 65 dobrovoljaca od kojih 12 zdravih i 53 sa Parkinsonom, Alchajmerom ili drugim vrstama demencije, dalo je uzorke kože za biopsiju.

U koži su tražili skupine belančevina tau i alfa sinuklein koje se nakupljaju kod tih bolesti u mozgu.

Utvrdili su da je 20 osoba sa Alchajmerom i 16 sa Parkinsonom imalo povećane nivoe tih belačevina u koži u odnosu na druge zdrave osobe ili one s drugim oblicima demencije.

Autori istraživanja kažu kako su potrebna dodatna isptivanja kako bi se potvrdili ti rezultati.

Foto: Pixabay

Izvor: magazin.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: