Redovno ispijanje piva sprečava razvoj demencije?

Redovno ispijanje manjih količina piva može usporiti demenciju, kažu naučnici.

Izvor: Daily Mail

Petak, 30.01.2015.

09:09

Default images

Foto: Quinn Dombrowski / Flickr.com

Oni su otkrili da sastojci hmelja mogu usporiti napredak degenerativnih bolesti, poput Alchajmerove i Parkinsonove.

U laboratorijskim eksperimentima hemikalije ksantohumol, poznatiji kao Xn, štitio je ćelije mozga od oksidativnog oštećenja povezanog sa demencijom.

Istraživanje objavljeno u stručnom magazinu Journal of Agricultural and Food Chemistry sugerisalo je da osobe koje redovno piju pivo možda uspešnije zaustavljaju napredovanje neuroloških bolesti.

Dr Đanguo Fang sa Landžou univerziteta u Kini piše: “Ženska stabla hmelja često se koriste u proizvodnji piva i nekoliko bezalkoholnih napitaka. U tradicionalnoj kineskoj medicini hmelj je korišten za lečenje raznih bolesti. Visoka koncentracija Xn u pivu možda može da se poveže sa koristima od redovnog ispijanja piva”.

Inače, Xn je moćan antioksidans, a dokazano je i da štiti zdravlje kardiovaskularnog sistema, deluje antikancerogeno, antivirusno i antiinflamatorno.

Dr Fang je sa timom izolovao molekule ovog sastojka i testirao na moždanim ćelijama pacova u seriji eksperimenata.

Otkriveno je da Xn smanjuje nivo oksidativnog stresa na ćelije, za koji je dokazano da izaziva neurodegenerativne poremećaje poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: