Pilula povećava rizik za rak mozga

Dugogodišnje korišćenje kontracepcijskih pilula može da udvostruči rizik od karcinoma mozga, pokazalo je najnovije istraživanje, ali danski naučnici ističu da je u realnosti šansa da žena oboli od takve bolesti izuzetno mala.

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.01.2015.

17:22

Default images

Foto: Nate Grigg / Flickr.com

Naučnici su koristili zdravstvene podatke iz Danske da bi uporedili 317 žena kojima je dijagnostikovan glioblastom - najčešći i najagresivniji tumor mozga, sa 2.126 zdravih žena, koje su bile stare izmedu 15 i 49 godina, piše "Dejli Mejl".

Žene koje su koristile oralnu ili vaginalnu (intrauterinu) hormonalnu kontracepciju imale su 50 odsto više šanse da obole od karcinoma mozga od žena koje to nisu koristile. Rizik se pak povećavao na 90 odsto kod žena koje su jedan od kontraceptiva koristile pet ili više godina.

Glioblastom se najčešće povezivao s upotrebom progestogena, jer se rizik kod korišćenja tih hormona povećavao za skoro tri puta. Profesor statistike, Kevin MekKonvej s Open univerziteta je izjavio da su zbog plašenja o mogućim zdravstvenim rizicima koje donose kontracepcijske pilule, mnoge žene prešle na manje pouzdane oblike kontracepcije ili su potpuno prestale da je korise.

Prema njegovim rečima, to je povećalo broj abortusa i izložilo žene zdravstvenim rizicima koje sa sobom nose trudnoća i abortusi, a koji su uopšteno govoreći mnogo veći od smanjivanja rizika zbog kojih su se žene klonile pilule.

Stručnjaci ističu da je šansa da žena oboli od raka mozga otprilike 5 u 1.000, dok se korišćenjem oralnih kontraceptiva smanjuje rizik od razvoja raka jajnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: