Knjiga koja razotkriva mitove o trudnoći

Kada je novinarka magazina "New Scientist" Linda Gedes otkrila da je trudna, postala je, kao i sve žene u istoj situaciji, obuzeta mislima i pitanjima o životu koji počinje da se u njoj razvija.

Izvor: B92

Subota, 24.01.2015.

11:16

Default images

U pokušaju da pronađe odgovore na brojna pitanja koja se tiču trudnoće, porođaja i brige o novorođenčetu, autorka je "uronila" u naučne magazine, novinske članke i beleške i predavanja lekara i rezultat toga je knjiga "Bebologija" koju je nedavno objavila beogradska Laguna.

"Bebologija" (Bumpology) sadrži 150 pitanja i odgovora na brojne teme, od ishrane (da li trudnica sme da jede "smrdljivi" francuski sir, pije kafu, uživa u kikirikiju, da li beba može da okusi šta mama jede), preko seksa, ponašanja očeva, vežbanja i trudničkog tela i mozga (da li žene postaju zaboravne u trudnoći, poriv svijanja gnezda, materinski instinkt), do brige o rastu festusa (kako nastaju otisci prstiju, da li bebe u stomaku sanjaju) i porodjaja (carski rez nasuprot vaginalnog, porodjaj u kući, emotivne i psihičke posledice porodjaja).

U delu koji se bavi novorodjenčetom, Gedesova piše o dojenju, cuclama, grčevima, dohrani, rastu zubića, značenju boje bebine kake, spavanju dece, govoru...

Knjiga se završava odeljkom "druga tura" gde autorka odgovara na pitanja da li majka može da zatrudni dok doji, zašto neke žene radjaju samo dečake, može li se uticati na pol deteta, da li se blizanci nasleđuju u porodici...

Autorka pruža jasne, smirujuće odgovore na brojna pitanja koja muže trudnice i mlade majke a na kraju knjige je i rečnih brojnih termina sa kojima će se mame susreti tokom trudnoće/porođaja/prvih meseci.

Gedes ne piše o održavanju savršene trudnoće, niti nudi savete kako biti savršen roditelj, ali ruši mitove o trudnoći i nudi naučno dokazane činjenice i piše sa mnogo razumevanja za zaplašene roditelje.

foto: flickr.com/futurestreet

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: