Mala čaša piva dnevno može biti dobra za rad vašeg srca

Tako su zaključili naučnici koji navode da konzumiranje do sedam čaša piva nedeljno može da umanji rizik od srčanih problema za 20 posto kod muškaraca i 16 posto kod žena.

Izvor: 24sata.hr

Petak, 23.01.2015.

08:35

Default images

Alkohol u velikim količinama svakako je štetan, ali u malim može biti dobar za vaše zdravlje. Tako su zaključili naučnici koji u najnovijoj studiji navode da konzumiranje do sedam alkoholnih pića nedeljno može umanjiti rizik od srčanih problema kod muškaraca za 20, a kod žena za 16 posto.

Dva i po decilitra piva, mala čaša vina ili pola čašice viskija ili votke dnevno mogu pomoći u prevenciji bolesti srca, piše britanski magazin Ekspres.

Studija uticaja alkohola na zdravlje rađena je na 14.629 Amerikanaca starosti između 45 godina i 64 godine. Oni su bili podeljeni u dve grupe - u prvoj su bili oni koji ne piju alkohol, a u drugoj oni koji piju od sedam do 21 i više alkoholnih pića nedeljno.

Nakon uzimanja u obzir faktora kao što su godine, dijabetes, visok krvni pritisak, bolesti srca, fizička aktivnost i pušenje, naučnici su zaključili da muškarci iz grupe onih koji piju do sedam alkoholnih pića nedeljno imaju za 20 posto manji rizik od razvoja bolesti srca u odnosu na apstinente. Kod ženskih ispitanika rizik je smanjen za 16 posto.

foto: flickr.com/Didriks

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: