U Jagodini 15 donatora koštane srži

U svetskom registru davalaca koštane srži od danas je i 15 osoba s teritorije Jagodine, saopštila je sekretarka Crvenog krsta u Jagodini Tanja Ristić.

Izvor: Izvor: Beta

Ponedeljak, 22.12.2014.

21:03

Default images

Prema njenim rečima, potencijalni davaoci kostne srži iz Jagodine su ljudi mlađeg doba, a najmlađi davalac ima 21 godinu.

"Već u dva navrata smo imali uzorkovanje krvi za donatore koštane srži. Analize su bile pozitivne i oni su dobili donatorske kartice, što znači da automatski ulaze u svetski registar davalaca koštane srži i prema kompatibilnosti ulaze u situaciju da mogu da pomognu nekome u svetu kome je potrebna transplantacija ili bilo koja druga vrsta pomoći", objasnila je Tanja Ristić.

Direktor Opšte bolnice u Jagodini Darko Miletić kazao je da je veoma važno da "ideja o donatorstvu" zaživi u Srbiji.

"Bez određene kritične mase donatora naša država ne može da postane članica Udruženja Euro-transplant. Ukoliko bi postala članica, građani naše zemlje mogli bi da dobiju organ od nekoga iz Evrope, ukoliko je to neophodno, ali i da pomognu davanjem organa nekome u Evropi", rekla je Miletićeva.

Od 15 davalaca, trinaest je muškaraca i dve su žene.

Foto: planetc1 / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: