Rano otkrivanje depresije u Srbiji

Depresija će do 2020. godine postati druga najrasprostranjenija bolest u svetu i veoma je važno njeno pravovremeno otkrivanje, koje omogućava adekvatno i efikasno lečenje, rečeno je danas na predavanju o ranom otkrivanju depresije u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.12.2014.

14:32

Default images

Foto: Porsche Brosseau/Flickr.com

Na skupu održanom u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", namenjenom lekarima opšte prakse, predstavljene su karakteristike depresivnih simptoma od značaja za rano otkrivanje, uzajamni odnosi depresije i somatskih bolesti, depresije kod dece, adolescenata, žena u pojedinim generativnim fazama i starijih osoba.

Direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" Slavica Đukić Dejanović istakla je da ljudi često pate od takozvanih telesnih tegoba, ali da je zapravo prisutna i depresija i dodala da ona može biti blaga, kada se može lečiti podrškom, izmenom stila života ili određenim uputstvima koje bi pacijent trebalo da prihvati, ali da može biti i umereno teška i teška, kada se mora lečiti lekovima.

"Ono što je najbitnije, to je da lekari opšte medicine i primarna zdravstvena zaštita prepoznaju rano depresivni poremećaj", naglasila je Dejanovićeva. U Istraživanju zdravlja stanovništva Srbije iz 2013. godine, utvrđeno je da 4,1 odsto stanovništva pokazuje simptome depresije, kojima su znatno podložnije žene nego muškarci, kao i stari i siromašni.

Direktor Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić rekao je da taj Institut pokušava da organizuje zdravstveni sistem da pruži adekvatan odgovor na problem koji je prepoznat na globalnom nivou.

Na skupu je predložen kvalifikovani upitnik koji će pomoći lekarima opšte prakse da jednostavnije prepoznaju simptome depresije. Ilić je naglasio da će se kroz taj upitnik dobiti bolja evidencija onih pacijenata koji do sada nisu bili prepoznati kao oboleli od depresije i da je realno očekivati da procenat u prvim godinama poraste, ali da će se tek nakon toga steći prava slika stanja u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: