Novo srce radi kao sat

Vladimir Petković se probudio posle operacije, svestan je i komunikativan. Juče u 12 sati je isključen sa respiratora i počeo normalno da diše, pišu "Večernje novosti" o čoveku kome je prvi put u Srbiji ugrađeno veštačko srce.

Izvor: B92

Nedelja, 21.12.2014.

13:41

Default images

Doktorka, kako je prošla operacija? To je prvo što je Vladimir Petković (47) juče, čim je isključen sa mehaničke ventilacije, pitao dr Emiliju Nestorović, kardiologa Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije, koja se brine o postoperativnom oporavku prvog pacijenta u Srbiji kojem je ugrađeno veštačko srce.

Njen odgovor: „Sve je prošlo dobro, bez komplikacija“, Vladimir, mašinski inženjer iz Pančeva, prima mirno, kao da drugačije nije ni očekivao.

Tačno je podne, subota je, kad ga isključuju sa respiratora. Sad će i puna 24 sata od završeta operacije.

Vladimir se ni na šta ne žali. Kaže, ništa ga ne boli. Ni pred operaciju, kakva se izvodi u samo 20 najboljih kardiohirurških centara u svetu, Vladimir nije bio uznemiren, niti uplašen.

Reporterima „Novosti“, koji su ga posetili dan pre ugradnje mehaničkog organa kojim bi trebalo da premosti vreme do transplantacije srca, ispričao je da ga, u situaciji kad nema izbora, jer njegovo srce otkazuje, smiruje to što bezrezervno veruje doktorima, najviše profesoru dr Miljku Ristiću, direktoru KCS, kardiohirurgu koji je vodio tim za operaciju.

Vladimir se probudio iz anestezije u petak, istog dana kada je operisan.

- Nikakvih komplikacija nije bilo posle zahvata - priča za „Novosti“ doktorka Nestorović. - Tih prvih 12 do 24 sata od operacije su najkritičniji. Pratimo sve parametre i sve je u najboljem redu. Nadamo se da će tako i ostati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: