Kad je sve oko vas "već viđeno"

Zarobljen u začaranom krugu: tako je jedan čovek opisao svoj život, zbog toga što su mu se neprestano ponavljale epizode “već viđenog”.

Izvor: Live Science

Subota, 20.12.2014.

19:38

Default images

Foto: Randy Heinitz / Flickr.com

Mladi Britanac iskusio je prve deža vi epizode nedugo pošto je upisao koledž, kažu istraživači koji su detalje o ovom neobičnom slučaju objavili u žurnalu Medical Case Reports.

Ovaj 23-godišnjak je po nekoliko minuta, a ponekad i duže, imao osećaj da je već doživeo sve što se događa u tim trenucima. U jednom trenutku, osetio je da mu te epizode ozbiljno narušavaju kvalitet života.

“To nije samo osećaj da vam je nešto poznato; on se žalio da je zapravo ponovo proživeo stvari kojih se seća”, kažu istraživači.

Tri godine od kako su takve vizije počele, mladić više nije mogao da gleda televiziju ili čita novine, jer bi imao neprijatan osećaj da je već sve video i pročitao.

Ono što je slučaj činilo još neobičnijim je taj da muškarac nije patio od neuroloških stanja, koja se obično pripisuju osobama sa čestim deža vi epizodama.

Naučnici još nisu pronašli pravo objašnjenje za deža vi, ili osećaj “već viđenog”, ali mnogi smatraju da je reč o grešci u sistemu memorije unutar mozga, zbog koje dobijamo lažni osećaj da nam se određeni trenutak već dogodio.

Iako se deža vi može dogoditi bilo kome, najčešći je kod ljudi koji pate od epilepsije.

U slučaju pomenutog Britanca, lekari su tražili znake napada, ali oni nisu pronađeni ni na EEG očitavanjima, niti skeniranjem mozga. Njegova moždana aktivnost, izgledala je sasvim normalno.

Međutim, lekari su posumnjali da je ovaj čudni poremećaj posledica anksioznosti od koje je mladić patio.

Njegova anksioznost je bila tako snažna, da je morao da napusti koledž i tada je počeo da doživljava deža vi. Zbog toga je trpeo još veći stres, a moguće je da je upravo zbog toga upao u zaračarani krug, kažu istraživači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: