Razbijeni mitovi o holesterolu

Kada se pomene reč holesterol, najčešće pomislimo da nam je on neprijatelj. Činjenica je da se malo zna o holesterolu i ulozi koju ima u našem telu.

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

16:01

Default images

Holesterol je loš

Holesterol je prirodan - naše telo proizvodi holesterol u jetri kako bi pomogao razne procese u telu. Autori knjige "Veliki mitovi o holesterolu" Džoni Bauden i Stiven Sinatra objašnjavaju da je "holesterol glavni pokretač seksualnih hormona, ali i estrogena, progesterona i testosterona. Neophodan je imunom sistemu ali i mozgu." U krvi postoje dva tipa holesterola - HLD dobri holesterol koji uklanja plak iz krvnih sudova i LDL loš holesterol koji stvara plak na zidovima arterija.

Jaja i drugu hranu s mnogo holesterola treba izbegavati

Svi znamo da hrana kao što su jaja i crveno meso sadrži velike količine holesterola. Ipak, istraživači su nedvosmisleno dokazali da unos hrane bogate holesterolom nema uticaja na nivoe holesterola u krvi.

Ne možete sniziti visoke nivoe holesterola promenom ishrane

Nivoe holesterola je moguće sniziti uz pomoć pametnog izbora hrane. Prvi način je smanjenje transmasnih kiselina koje povećavaju loši holesterol. Ukoliko želite da se hranite tako da to ne poveća vaš loš holesterol, fokusirajte se na povećan unos dobrog holesterola.

Deca ne mogu da imaju povišen holesterol

Istraživanja su pokazala da proces sužavanja arterija počinje već od osme godine. Decu koja u porodici imaju česte bolesti srca ili hipertenziju treba testirati od ranih dana i hraniti neprocesuiranom hranom koja povećava nivoe LDL-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: