Test urina otkriva virus

Test urina na humane papiloma viruse (HPV), glavne uzročnike za nastanak karcinoma grlića materice, pokazao se daleko preciznijim u odnosu na dosadašnji način dijagnostikovanja uzimanjem brisa, pišu Večernje novosti.

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

08:10

Default images

Test urina na humane papiloma viruse (HPV), glavne uzročnike za nastanak karcinoma grlića materice, pokazao se daleko preciznijim u odnosu na dosadašnji način dijagnostikovanja uzimanjem brisa, potvrdili su u zajedničkom istraživanju naučnici iz Britanije i Španije.

Na osnovu 14 istraživanja kojim je obuhvaćeno 1.443 seksualno aktivne žene, HPV je u urinu otkriven u čak 87 odsto slučajeva, dok je u 94 odsto slučajeva precizno utvrđeno da infekcije ovim virusom nema.

- Otkrivanje HPV u urinu je neinvazivan, pristupačan i prihvatljiv metod za sve pripadnice lepšeg pola, što omogućava da se na jednostavniji način obuhvati veći broj njih, u okviru programa ranog otkrivanja karcinoma grlića materice.

S obzirom na to da je infekcija HPV virusom jedna od najčešće polno prenosivih koja pogađa čak 80 odsto seksualno aktivnih žena, od presudne je važnosti olakšan i precizan način dokazivanja njihovog prisustva, istakla je dr Neha Patek sa ženskog istraživačkog instituta londonskog Univerziteta "Kraljica Meri".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: