BiH: Deca pune ambulante zbog upale pluća

U Bosni i Hercegovini je povećan broj obolelih od upale pluća, a u pojedinim gradovima to je poseban problem, upozoravaju lokalni lekari, jer se u zdravstvene ustanove javlja veliki broj obolele dece, pišu "Nezavisne novine".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.12.2014.

10:24

Default images

Prema podacima koje imaju domovi zdravlja Kantona Sarajevo, povećan je broj dece obolele od upale pluća i radi se o neuobičajeno velikoj cifri za ovo doba godine.

Portparol sarajevskog Doma zdravlja Arman Šarkić potvrdio je da se, prema trenutnim podacima, može reći da je broj obolelih iznad proseka, ali da još nije proglašena epidemija.

"Ima dosta slučajeva atipične upale pluća, koja je virusna i koja se prenosi vazduhom s osobe na osobu, za razliku od obične upale koja nije prenosiva. Najviše obolelih je medju decom predškolskog i školskog uzrasta", naveo je Šarkić banjalučkom dnevniku.

Pojasnio je da su simptomi kod atipične upale pluća suvi kašalj koji traje duže i da se može utvrditi samo radiološkim nalazom i dodao da je povećan i broj obolelih od tipične upale pluća koju izaziva bakterija i prati je kašalj sa sekretom, visoka temperatura, groznica, bolovi u grudnom košu, a kod dece i starijih se javlja otežano disanje.

Da je i u Tuzli poslednjih meseci drastično povećan broj dece obolele od upale pluća svedoči i portparol tamošnjeg univerzitetskog kliničkog centra Ersija Mujadinović, koja precizira da se najviše radi o školskoj deci, a da su i u Doma zdravlja Banjaluka imali odredjen broj takvih slučajeva navodi i portparol ustanove Dušica Stanković.

"Lekari savetuju da se gradjani posvete jačanju imuniteta i da izbegavaju javna okupljanja. Takodje treba održavati higijenu, često prati ruke i piti dosta tečnosti", prenela je Stanković poruku lekara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: