Struka i aktivizam protiv fizičkog kažnjavanja dece

Povodom javnih polemika o fizičkom kažnjavanju dece, 110 psihologa i pedagoga je stalo iza stava da decu ne treba fizički kažnjavati. Upravo oni ceo slučaj video kao “zloupotrebu njihove nauke povodom pitanja vaspitavanja i fizičkog kažnjavanja dece”.

Izvor: B92

Nedelja, 14.12.2014.

13:27

Default images

Foto: Lars Plougmann/Flickr.com

“U poslednje vreme su na javnim nastupima, posebno u slučaju događaja u organizaciji Zorana Milivojevića, plasirane su netačne i u nauci neutemeljene informacije, što može da izazove dramatične posledice po društvo", piše u saopštenju psihologa i pedagoga.

“Mi, dole potpisani pedagozi, psiholozi i psihoterapeuti želimo da skrenemo pažnju javnosti i medijima na to da gospodin Milivojević ne poseduje kako stručno obrazovanje, tako ni znanje, te samim tim nije nadležan da deli savete za važna pitanja koja spadaju u oblast ekspertize navedenih profesija. U mnogobrojnim javnim oglašavanjima Zoran Milivojević se poziva na određene teorije i modele vaspitavanja koji nemaju utemeljenje u našim profesijama, niti se te navodne teorije i modeli vaspitavanja podudaraju sa savremenim istraživanjima i dostignućima bilo koje od oblasti relevantnih za ovu temu. Iz ovih razloga želimo da skrenemo pažnju na neopravdanost njegovih tvrdnji, jer to nanosi štetu ugledu naših struka, ali pre svega, i što je mnogo važnije, obmanjuju javnost i roditelje koji imaju pravo da budu ispravno i profesionalno obavešteni o važnoj temi kao što je roditeljstvo.Zbog toga što gospodin Milivojević nije ni psiholog, ni pedagog, a predstavlja se i prepoznat je kao stručnjak za teme iz oblasti psihologije i pedagogije, naša je profesionalna etička dužnost da upozorimo javnost i skrenemo pažnju medijima na opasnost pogrešnog informisanja.” Istovremeno, u sklobu javne debate o ovoj temi, Psihoanalitičko društvo Srbije i Incest trauma centar Beograd sutra (ponedeljak 15. decembar u 18 sati) organizuju konferenciju za novinare-tribinu u Centru za kulturnu dekontaminaciju u kojoj žele da podvuku da su “struka i aktivizam protiv fizičkog kažnjavanja dece”.

Uvodnu reč daće Vesna Brzev Čurčić (Psihoanalitičko društvo Srbije) i dr Ljiljana Bogavac (Incest trauma centar Beograd).

Na tribini će govoriti Nevena Petrušić, Poverenica za ravnopravnost, Gordana Stevanović, zamenica Ombudsmana za prava deteta, Biljana Lajović, Jedinica za prevenciju nasilja Ministarstva prosvete, Snežana Klašnja, pomoćnica ministra za omladinu i sport.

Iz Psihoanalitičkog društva Srbije - Jasminka Šuljagic, predsednica, dečja psihoterapeutkinja, dr Marija Vezmar, psihijatrica, sekretarka za stručne aktivnosti PDS, Nina Popadic, psihološkinja i dečja psihoterapeutkinja, Anka Marjanović-Radonjić, psihološkinja, psihoanalitičarka u edukaciji PDS, Tijana Miladinović, psihološkinja, generalna sekretarka PDS, Milena Jerotijević, psihološkinja, Snježana Mrse, programska direktorka Grupe "Most", Dragan Popadić, Institut za psihologiju, dr Slobodan Savić, sudski veštak Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu i predsednik Etickog odbora Vlade Srbije, dr Milica Pejovic, Društvo za deciju psihijatriju i srodne struke Srbije i Institut za mentalno zdravlje, Vera Despotovic, predsednica Asocijacije medijatora Srbije, Marija Krivačic, Psihokod - Studio za lično obrazovanje, rast i razvoj, Dragoljub Nedič, direktor Instituta za psihodramu (Evropski akreditovni psihoterapijski trening institut), Jasminka Veselinović, direktorka Udruzenja Centar za porodicu, porodicne terapeute i sistemsku, psihoterapijsku edukaciju (CEPTE je pridruzeni clan Evropske asocijacije porodicnih terapeuta EFTE), Dubravka Radusinović, Srpska asocijacija za transakcionu analizu (SATA), Srbijanka Đorđević, direktorka Komora socijalne zastite Srbije, Željka Burgund, Nacionalna dečja linija (NADEL Srbija) i FICE Srbija (Udruženje stručnjaka za podršku deci i porodici), Branka Radojevic / Maida Stefanović, NVO Familia, Zoran Ostojić, Krizni centar za muskarce, dr Vojislav Čurčić, psihijatar-psihoanaliticar, Upravnik Bolnice za psihijatriju KBC “Dr Dragiša Mišović”-Dedinje

Moderatorka: Dušica Popadić, Incest Trauma Centar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: