Zašto tablete treba piti sa dosta vode?

Neki lekovi su korozivni, pa ako se zaglave u jednjaku to se verovatno neće osetiti, jer u tom delu jednjaka nema osećaja za bol. Na uputstvima uz svake tablete piše da se uzimaju sa dosta vode.

Izvor: novosti.rs

Petak, 28.11.2014.

20:51

Default images

Uzimanje tablete "na suvo" može da izazove oštećenje tkiva jednjaka i opstrukciju. Neki lekovi su korozivni, pa ako se zaglave u jednjaku to se verovatno neće osetiti, jer u tom delu jednjaka nema osećaja za bol. Sadržaj tablete može da nagrize tkivo jednjaka i uzrokuje čir i rane koje mogu biti fatalne.

Na uputstvima uz svake tablete piše da se uzimaju sa dosta vode, a i većina lekara napominje to prilikom propisivanja recepta. Ukoliko uzmete tabletu bez tečnosti može vam se desiti da osetite nepodnošljiv bol u plućima i da nakon toga ništa ne možete više da stavite u usta i da progutate.

To može da dovede i do ozbiljne dehidratacije, naročito kod starijih osoba, koje piju i po nekoliko tableta u isto vreme.

Većina lekova koji se danas koriste, čak i vitamin C, mogu da izazovu upalu jednjaka. Zato je važno da se svaka tableta popije sa što više vode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: