SAD: Uskoro obavezno obeležavanje kalorija

Potrošači u SAD će uskoro znati koliko kalorija će uneti kada naručuju s menija u lancima restorana, kupuju pripremljenu hranu u prodavnicama, ali i kada jedu kokice u bioskopima.

Izvor: Izvor: Beta

Utorak, 25.11.2014.

17:16

Default images

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) najavila je danas dugo odlagano uvođenje "jasnog i upadljivog" obeležavnja količine kalorija na menijima ili proizvodima za kompanije koje prodaju hranu na 20 ili više lokacije.

Proizvođači i prodavci hrane imaju rok do 15. novembra 2015. godine da se usklade s tim zahtevima.

Novi propisi će se odnositi i na manje prodavnice i bakalnice, pekare, kafiće, dostavljanje pica, zabavne parkove i automate za prodaju. U pravila su uključena i pića.

Iza propisa stoji uverenje da bi kupci možda preskočili dupli čizburger sa slaninom ako bi znali koliko ta hrana sadrži kalorija, dok bi s druge strane restorani mogli početi da prave zdraviju hranu kako bi smanjili broj kalorija.

"Amerikaci jedu i piju oko jedne trećine svojih kalorija van kuće i ljudi danas očekuju jasnu informaciju o proizvodu koji koriste", rekla je Margaret Hamburg iz FDA, dodajući da su ta pravila i jedan od načina za borbu protiv gojaznosti.

Ti propisi su uvedeni i pored snažnog protivljenja bakalnica i prodavnica koje su lobirale da pravila o obeležavanju kalorija budu izostavljena iz zakona o reformi zdravstvene zaštite iz 2010. godine.

Foto: Pixabay.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: