"Nije dokazano da GMO negativno utiče na zdravlje"

Profesorka Poljoprivrednog fakulteta Gordana Šurlan Momirović kaže da nije dokazano da genetski modifikovani organizmi negativno utiču na zdravlje i izazivaju sterilitet i kancer.

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.11.2014.

09:41

Default images

Profesorka Šurlan Momirović je gostujući na RTS rekla da se ni za jednu hranu ne može reći da li je opasna po zdravlje ili nije, jer se ne rade ispitivanja kod nas.

"Recimo, za meso koje danas jedemo ne možemo biti sigurni da li je opasno ili ne po zdravlje. Genetski modifikovani organizmi (GMO), koliko je danas ispitano u zemljama gde se koriste, nisu opasni za zdravlje i ne izazivaju štetne posledice", naglasila je prof. Šurlan Momirović.

Ona je pojasnila da se hrana koju danas jedemo dobija konvencionalnim ukrštanjem između genotipova biljaka i životrinja iste vrste, dok kod GMO dolazi do veštačkog ukrštanja u laboratoriji.

"Biljke sa novim osobinama se obično dobijaju tako što se ubacuju geni bakterija, virusa i drugih biljaka. Tako dobijene biljke su otpornije, produktivnije, imale veći prinos", rekla je ona.

Donošenje zakona o GMO biće jedan od uslova za ulazak Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju, a prof. Šurlan Momirović kaže da se GMO koristi u Kanadi, SAD, Južnoj Americi, Indiji, Africi, ali da i u tim i u ostalim zemljama ima dosta protivnika, čak i među naučnim radnicima.

"Kod nas postoji trenutno Zakon o zabrani GMO. Smatram da (u zemljama gde se koristi), ukoliko su građani protiv GMO, ta hrana treba da bude obeležena tako da ne moraju da je kupuju", zaključila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

234 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: