Meditacija: Lek za dušu i telo

Nove studije pokazuju da je meditiranje dobro ne samo za relaksiranje i produktivne aktivnosti već je delotvorno i za telo.

Izvor: B92

Subota, 22.11.2014.

08:50

Default images

Foto: Nickolai Kashirin / Flickr.com

Iako je bavljenje meditacijom zahtevno, vredi pokušati, jer je dokazano da ova drevna tehnika blagotvorno deluje na vaše psihičko i fizičko zdravlje.

Ovo su samo neke od koristi od meditacije:

Manji bol

Naučnici su proučavali zdrave ispitanike putem magnetne rezonance kako bi uvideli na koji način njihov mozak reaguje kada iskuse bol i kako meditacija može da promeni njihovu evaluaciju bola. Nakon samo četiri dana, meditiranjem tokom bola rangiranje neprijatnosti ispitanika umanjilo se za 57 odsto, a takođe se smanjila i napetost za 40 odsto. Meditacijom možete detektovati i smanjiti bol u vašem mozgu, kao manje strašan, a više tolerantan

Kontrola anksioznosti

Prema nedavnim istraživanjima, ukoliko se bavite meditacijom, možete da smanjite stres i da kontrolišete svoju zabrinutost. Približno hiljadu pacijenata, koji boluju od anksioznosti, upražnjavali su tip meditacije koji se zove svesnost, a baziran je na redukovanju stresa. Nakon osam nedelja, bez praktikovanja dodatne, tradicionalne kognitivne terapije, njihova anksioznost i stepen stresa se smanjio

Ukoliko kroz meditaciju naučite da su misli samo misli, moći ćete lako da isključite uzroke anksioznosti putem autosugestije.

Učesnici u istraživanju, koji su imali javne prezentacije, pokazali su mnogo više samopouzdanja autosugestivnom mantrom: „Ja mogu da kontrolišem stvari i da podnesem sve“ umesto što su se sabotirali sebe rečenicom: „Neću uspeti. Verovatno ću sve svakako upropastiti.“

Sreća

Meditacija omogućava oslobađanje od depresije poput antidepresiva. A za razliku od lekova, meditacija nikada neće ispoljiti bilo kakvo negativno i neželjeno dejstvo.

Izvor: Danas.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: