Srbija: Leči se 20 zavisnika od interneta

U Srbiji se trenutno od zavisnosti od interneta leči dvadesetak osoba koje imaju između 15 i 25 godina i zavisne su od kompjuterskih igara, izjavio je danas direktor Defektološkog savetovališta "Entera" u Beogradu Milan Radovanović.

Izvor: Izvor: Beta

Petak, 21.11.2014.

15:23

Default images

"Sada imamo između 15 i 20 ljudi koji su u nekom obliku lečenja zavisnosti od interneta, a primimo i četiri do pet poziva dnevno, što je manje u odnosu na prethodne godine", kazao je Radovanović za agenciju Beta.

Direktor je istakao da su video-igre najčešći oblik zavisnosti, ali da je zastupljena i zavisnost od društvenih mreža, seksualnih sadržaja, kao i takozvani "jutjuberi" sa zavisnošću od klipova na "Jutjubu" (Youtube).

Kako je objasnio, zavisnici su uglavnom đaci sa odličnim uspehom u školi.

"Postoje tri načina korišćenja interneta - korisno, problematično i patološki. Problematično je kada ne može da se kontroliše želja za internetom, a ukoliko se takav obrazac ponašanja nastavi, onda je to patološka zavisnost", naveo je psihološki savetnik.

Radovanović je kao ključnu preporuku roditeljima istakao da dopuste detetu da samo jednu trećinu slobodnog vremena provede koristeći internet i dodao da je sve više od toga zavisnost.

"Treba voditi računa da je sadržaj na kompjuteru prilagođen godinama deteta, a potrebno je istaći i da Fejsbuk ne treba da koriste deca mlađa od 13 godina", rekao je direktor Savetovališta.

Ukoliko se već sumnja da je razvijena zavisnost, kontraproduktivna je potpuna zabrana interneta, kao i oduzimanje kompjutera.

"To može izazvati da dete pobegne od kuće. Treba potražiti pomoć i pristupiti psihološkom savetovanju, a u određenim slučajevima, ukoliko je zavisnost prevelika, uključuju se i psihijatar i lekar", dodao je on.

Radovanović je rekao i da "koliko je važno da deca znaju o bezbednosti u saobraćaju, toliko je važno i znanje o bezbednosti na internetu".

Foto: Pixabay.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: