Loš brak vam zaista može "slomiti srce"

Godine lošeg braka ne vode samo teškom razvodu, nego i zdravstvenim tegobama, kažu naučnici.

Izvor: Daily Mail

Četvrtak, 20.11.2014.

15:34

Default images

Foto: Chris Yarzab / Flickr.com

Studija je pokazala da osobe koje godinama žive u konfliktu sa supružnikom češće pate od srčanih bolesti, nego oni koji su u dobrim brakovima.

Ovo otkriće naročito je važilo za žene.

Sociolog Hui Lui sa Univerziteta u Mičigenu kaže: “Bračno savetovanje uglavnom je fokusirano na mlađe parove. Međutim, ovi rezultati su dokaz da je kvalitet braka važan i za starije ljude, čak i one koji su u braku četrdeset i pedeset godina”.

Otkrića se poklapaju sa ranijim istraživanjima koja su otkrila da su osobe koje su nezadovoljne partnerom u većem riziku od depresije, visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti.

Dok srećan brak nudi podršku i podstiče fizičko zdravlje, stručnjaci smatraju da stres izazvan lošim odnosom među supružnicima može dovesti do nezdravih navika, poput pušenja i alkoholizma.

Tim dr Luija analizirao je petogodišnje podatke dobijene od oko 1.200 muškaraca i žena koji su u braku, starosti između 57 i 85 godina.

Svi učesnici dobili su upitnike vezane za kvalitet njihovog braka i istoriju bolesti.

Studija objavljena u “Journal Of Health And Social Behavior” pokazala je da loš brak mnogo ozbiljnije utiče na rizik od srčanih bolesti kod starijih parova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: