Žene od karijere podložnije depresiji?

Žene koje na poslu imaju "moć da zapošljavaju i otpuštaju" rizikuju da imaju lošije mentalno zdravlje od žena koje nisu vođe.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.11.2014.

10:09

Default images

Foto: Steve wilson/Flickr.com

Istraživači su zaključili da, dok se muškarci osećaju bolje kada imaju više autoriteta, u obrnutoj situaciju to nije slučaj.

"Žene s autoritetom, mogućnošću da zapošljavaju i otpuštaju i dobrom platom pokazuju značajno više simtpoma depresije od žena bez takvih moći", rekla je Tetjana Pudrovska sa Univerziteta u Teksasu, koja je sprovela ovu studiju.

"Sa druge strane, muškarci bez autoriteta imaju više simptoma depresije za razliku od onih s autoritetom", dodala je ona,

Iako žene s karijerom jesu najčešće školovanije, sa višim prihodima, zanimljivijim hobijima i većim zadovoljstvom poslom nego one koje nemaju karijeru u usponu, njihovo mentalno zdravlje je lošije.

Studija je sprovedena na uzorku od 2.800 muškaraca i žena u srednjim godinama.

"Godine istraživanja društvenih nauka sugerisale su istraživačima da se žene na višim pozicijama nose s međuljudskim problemima, negativnim društvenim interakcijama, negativnim stereotipovima, predrasudama, socijalnom izolacijom kao i otporom kolega i nadređenih. Ženama na visokim pozicijama se najčešće pripisuje nedostatak samopouzdanja ali kada pokažu ovakvu karakteristiku, onda im se sudi negativno ili da su neženstvene a to doprinosi hroničnom stresu", kaže dr Pudrovska.

Sa druge strane na muškarce se gleda kao na prirodne vođe, piše Dejli mejl.

"Treba da obratimo pažnju na diskriminaciju među polovima, neprijateljstvo i predrasude prema ženama vođama kako bi se smanjili negativni psihološki efekti na žene na visokim pozicijama".

Studija je objavljena u Žurnalu zdravlja i socijalnog ponašanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: