Dr Aćimović: Obolevanje od HOBP u stalnom porastu

Oboljevanje od hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) je u stalnom porastu, ali je učestalije otkrivanje takvih pacijenata delom i rezultat poboljšane dijagnostike, rekao je danas Tanjugu načelnik Klinike za pulmologiju Vojnomedicinske akademije (VMA) pukovnik dr Slobodan Aćimović.

Izvor: B92

Sreda, 19.11.2014.

14:05

Default images

Foto: SOCIALisBETTER/Flickr.com

Ova klinika je danas, povodom Svetskog dana borbe protiv HOBP, organizovala preventivnu akciju koja uključuje anketiranje posetilaca VMA o ovoj bolesti i spirometrijsko testiranje anketiranih kod kojih se, na osnovu simptoma, posumnja da su već oboleli.

"Spirometrijski test smatra se 'zlatnim standardom' za dijagnostiku HOBP, a rano otkrivanje je vrlo važno, jer je u pitanju doživotna bolest sa progresivnim tokom, koji može da se uspori ako se na vreme počne sa primenom odgovarajućih terapija", objasnio je dr Aćimović.

Ističući da se često dešava da bolest dugo ostane neotkrivena, pre svega zbog toga što pacijenti ne pridaju značaj tegobama, on je kao jedan od karakterističnih simptoma naveo "kratak dah", odnosno nedostatak vazduha i zamaranje pri uobičajenim fizičkim aktivnostima.

"Medju tegobama mogu da se jave i kašalj koji ne prolazi, najčešće produktivan, povremeni osećaj teskobe i zviždanja u grudima", rekao je on i dodao da "svi simptomi nisu uvek udruženi".

Govoreći o faktorima rizika, dr Aćimović je objasnio da pušenje i dugotrajna izloženost isparenjima, dimu, hemikalijama, prašini i svemu što otežava disanje može da izazove HOBP kod genetski predisponiranih osoba.

On je izjavio da oboleli od HOBP čine najmanje trećinu pacijenata Klinike za pulmologiju VMA i da većina postiže zadovoljavajući kvalitet života ako je lečenje počelo u ranijim fazama.

"Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji oko pet odsto stanovništva boluje od HOBP, što znači da je kod 320.000 ljudi dijagnoza zvanično potvrdjena, dok je stvarni broj obolelih veći", rekao je dr Aćimović.

Povodom Svetskog dana borbe protiv HOBP, akcije besplatnog spirometrijskog testiranja u domovima zdravlja u Beogradu tokom čitave ove sedmice organizuje i Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu.

Spirometrijski pregledi u periodu od 9 do 16 sati danas su u Domu zdravlja Zvezdara, u četvrtak 20. novembra u Domu zdravlja Voždovac, u petak 21. novembra u Domu zdravlja "Dr Simo Milošević" Čukarica, a početkom sednice su organizovani u domovima zdravlja "Novi Beograd" i "Dr Milutin Ivković" Palilula.

Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća obeležava se sa ciljem da se edukacijom stanovništva zaustavi trend porasta obolelih od ove potencijalno smrtonosne bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: