Astma i sport - da ili ne?

Astma je učestala hronična upalna bolest disajnih puteva obeležena raznolikim i recidivirajućim simptomima, reverzibilnom opstrukcijom disajnih puteva i bronhospazmom. Najčešći simptomi su zviždanje, kašljanje, osećaj pritiska u grudima i kratkoća daha.

Izvor: Index.hr

Petak, 31.10.2014.

21:22

Default images

Smatra se kako je astma uzrokovana kombinacijom genetskih i spoljašnjih faktora. Dijagnoza se obično zasniva na simptomima, odgovoru na lečenje i spirometriji.

Iako se astma ne može izlečiti, simptomi se u tipičnim slučajevima mogu ublažiti.

Najučinkovitije pri lečenju astme je pronalaženje okidača, kao što su dim cigareta, kućni ljubimci ili aspirin, i onda ih izbegavati. Ako je izbegavanje okidača nedovoljno, preporučuje se primena ljekova. Odabir leka se, između ostalog, zasniva na izraženosti bolesti i učestalosti simptoma.

Mogu li se astmatičari baviti sportom?

Godinama se smatralo da se oboleli od astme trebaju u širokom luku kloniti bilo kakve fizičke aktivnosti, a deca oboljela od ove bolesti bila su oslobođena fizičke nastave.

Međutim, brojna istraživanja sprovedena u zadnjih 20-ak godina pobila su taj stav i promovisala upravo suprotno.

Bolesnicima s astmom preporučuje se bavljenje sportom i drugim fizičkim aktivnostima. To je posebno važno kod dece kako bi se mišići sistema organa za disanje što bolje razvili, a sprečio nastanak prekomerne telesne težine radi fizičke neaktivnosti. Preporučuje se izbegavanje izvođenja sportskih aktivnosti u hladnoj i vlažnoj okolini.

Oboleli od astme koji se bave sportom razvijaju jaču muskulaturu i bolje psihofizičko stanje što utiče i na kontrolu učestalosti pojave simptoma. Takođe, tokom sportske aktivnosti povećava se dubina disanja, smanjuje se broj respiracija, poboljšava plućni kapacitet i poboljšava cirkulacija i rad srca.

Pri odabiru sporta (u dvorani, na otvorenom) treba voditi računa o mogućoj izloženosti konkretnim pokretačima bolesti. Kod bolesnika koji su alergični na grinje pri odabiru sporta prednost treba dati sportovima na otvorenom prostoru.

Osobama sa sezonskom astmom treba savetovati izbegavanje fizičkih aktivnosti na otvorenom prostoru u vreme cvetanja biljaka koje izazivaju disajne probleme.

Kod posebnih oblika astme izazvane naporom, takođe se preporučuje fizička aktivnost, jer je korist od telesne aktivnosti nenadoknadiva. U tom slučaju preporučuje se da se pre napora uzme odgovarajući lek.

Najbolji odabir za obolele od astme je plivanje - zbog tople i vlažne okoline u kojoj se sprovodi. Pozitivan efekat imaju i hodanje, lagana vožnja biciklom, joga, gimnastika, trčanje na kratke staze... Optimalna učestalost je 3-5 dana nedeljno dok intenzitet treba prilagoditi svakoj osobi posebno, u zavisnosti od njegovih mogućnosti.

Bolesnicima s astmom ne savetuje se ronjenje, paraglajding i padobranstvo zbog smanjene koncentracije kiseonika.

Foto: Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: