Tri čaše mleka dnevno ipak nisu dobre po zdravlje?

Tri čaše mleka dnevno mogu udvostručiti rizik od prevremene smrti, a da pritom uopšte ne sprečavaju prelome kostiju, upozorilo je novo švedsko istraživanje koje prenosi britanski list “Telegraph”.

Izvor: Dnevnik.hr

Subota, 01.11.2014.

08:35

Default images

Stručnjaci već dugi niz godina preporučuju mleko radi osiguravanja unosa potrebne količine kalcijuma i održavanja čvrstoće kostiju, a brojna dosadašnja istraživanja pokazivala su i da mleko štiti od bolesti srca i moždanih udara i kako može pomoći u prevenciji šećerne bolesti.

Međutim, nova istraživanja ukazuju na suprotno - švedski su naučnici 20 godina pratili 61 hiljadu žena i 45 hiljada muškaraca, i utvrdili da kod osoba koje su pile najviše mleka uopšte nije zabeležen manji broj preloma kostiju. Sa druge strane, kod žena koje su pile najviše mleka uočeno je da je rizik od fraktura čak i porastao.

Oni koji su pili više od sedam decilitara, imali su dvostruko veće izglede za prevremenu smrt u odnosu na one koji su pili manje od jedne čaše mleka, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu “British Medical Journal”.

Vođa istraživanja Karl Majklson sa Univerziteta Uppsala u Švedskoj kaže da rezultati istraživanja mogu dovesti u pitanje vrednost preporuka za konzumaciju velikih količina mleka kako bi se sprečila krhkost kostiju.

Neki naučnici veruju da masnoće u mleku poništavaju pozitivni učinak kalcijuma izazivajući upale na zidovima krvnih sudova i tako povećavajući rizik od srčanih udara.

S druge strane, naučnici su utvrdili da mlečni proizvodi s niskim udelom masnoća poput sireva ili jogurta imaju pozitivni učinak smanjivanjem rizika prevremene smrti i jačanjem koštanog sistema.

Stručnjaci upozoravaju da bi rezultate švedskog istraživanja trebalo primiti s rezervom jer mleko u Švedskoj sadrži vitamin A koji bi mogao da utiče na rezultate.

Foto: Image courtesy of SOMMAI at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: