Ko plaši ebolom beskućnike u Pragu

Beskućnike u Pragu preplašila je nedavna pretnja anonimnih ucenjivača da će zaraziti javna mesta u Češkoj ebolom, ako ne dobiju od države milion evra i počeli su
sada da idu lekarima i sa običnim prehladama.

Izvor: Autor: Daša Pavloviæ, dopisnica Agencije Beta

Četvrtak, 30.10.2014.

10:01

Default images

Socijalne radnike i lekare raduje što je strah od ebole imao i takav uzgredni, neočekivani pozitivni efekat zato što su beskućnici ranije obilazili lekare u širokom luku i kada im je pomoć bila zaista potrebna zbog uobičajenih zaraznih bolesti, gripa ili jesenjih viroza.

"Pokazuje se da ljudi bez krova nad glavom daleko osetljivije gledaju na problem ebole i zato što im nedostaju informacije, ebola u njima izaziva veliki strah. Zato češće traže pomoć lekara u našim programima na terenu i dolaze u azile da se uvere da se nisu zarazili podmuklom boljkom", kazao je za današnje Pravo direktor Centra
socijalne službe grada Praga Tomaš Jan.

Beskućnici, koji zbog straha od ebole potraže lekara i zbog obične povišene temperature, dobijaju obično lekove, a u slučaju potrebe i smeštaj u azilima koji ima zdravstvenu negu.

"Zahvaljujući tome što sada više traže pomoć, možemo sa njima da ostvarimo bolji kontakt i da ih lečimo. Blagovremenom brigom uspevamo tako da sprečimo širenje uobičajenih zaraznih oboljenja. ne samo medju beskućnicima već uopšte medju stanovništvom", kazala je Janova zamenica Ludmila Tomešova.

Straha od ebole koji vlada medju beskućnicima, među ostalim Česima nema pošto je do sada bilo svega nekoliko lažnih uzbuna.

Praški lekari primećuju samo da sada češće dolaze pacijenti sa gripom ili prehladom koji su ranijih godina lečili sami kod kuće, ali niko ne traži uverenje od lekara da nije zaražen ebolom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: