Kad država preterano brine o zdravlju građana...

Stanovnici nekih država uopšte nisu zadovoljni time što se vlasti previše brinu o njihovom zdravlju.

Izvor: Telegraph

Sreda, 22.10.2014.

22:39

Default images

Foto: Czarina Alegre / Flickr.com

Britanski mediji već mesecima kritikuju pojedine preporuke tamošnjeg Instituta za zdravlje, koji je savetodavno telo Ministarstva zdravlja i navode da se država pretvorila u “superdadilju”.

U poslednjem takvom slučaju, školama je preporučeno da pomažu deci da peru zube na početku prvog školskog časa, kao i na kraju poslednjeg, što je izazvalo kritike javnosti.

Međutim, poslednjih godina bilo je mnogo sličnih preporuka, a mi vam izdvajamo nekoliko onih koje su naišle na najveće negodovanje britanske javnosti.
  • Svima bi trebalo predočiti prednost uvođenja dana kada se tv neće gledati i maksimalno ograničiti upotrebu računara. Ova preporuka bila je deo kampanje za borbu protiv gojaznosti u septembru ove godine.
  • Gojazni pacijenti sa dijabetesom tipa 2 trebalo bi da dobiju mogućnost ugradnje gastričnog bajpasa o trošku države, prema nacrtu predloga iz jula meseca. Lekari su rekli da je projekat koji bi mogao da se odnosi na gotovo milion ljudi u Velikoj Britaniji “besmislen” i “preskup”.
  • Prema nacrtu preporuka iz ove godine, svim gojaznim pacijentima treba omogućiti da vežbaju.
  • Vozačima bi trebalo naplaćivati veće poreze, kako bi bili stimulisani da češće pešače, stoji u predlozima iz novembra 2012.
  • Dve godine ranije pokrenuta je kontroverza time što je preporučeno da svi petogodišnjaci dobiju edukaciju adekvatnu njihovom uzrastu vezanu za seks i kontracepciju.


Da li mislite da je ovakva briga države preterana?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: