Koliko je bezbedno jesti buđavu hranu?

Velika Britanija godišnje baci sedam miliona tona hrane i pića. Kako biste shvatili koliko je to hrane zamislite stadion Vembli prepun hrane.

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

17:32

Default images

Foto: Chris Lott/Flickr.com

Koliko ove hrane, čiji je rok zvanično istekao, zapravo još može da se jede? Novinar BBC-ja Majkl Mosli rešio je da sprovede vrstu eksperimenta, ali uz bezbedno vođenje.

Zajedno s doktorom Patrikom Hikom, rešio je da napravi obrok od hrane kojoj je rok istekao. "Shvatio sam da će biti zanimljiv obrok kada mi je Hik dao da obučem odelo protiv kontaminacije", piše Mosli za BBC.

U obzir je dolazila hrana sa oznakama "najbolje pre" i "prodaje se do", ali ne i hrana sa tačnim datumom kao rokom trajanja. Prvo su ispitali čedar, isekli su buđave delove, posebno obraćajući pažnju na to da buđ ne ostane na nožu kada se seče nebuđav deo i zaključili su da je deo bez buđi sasvim bezbedan za jelo.

Čedar i parmezan su suvi sirevi, a da bi se buđ širila, potrebna joj je vlaga, zbog čega kada je ova namirnica u pitanju ne uspeva da uđe dublje. Neki sirevi su namerno "zaraženi" plavom buđi, koja im daje ukus.

Nije svaka buđ samo penicilin, sirevi koji su pobuđali vrlo je moguće da su zaraženi štetnim bakterijama kao što su listerija ili salmonela.
Foto: Gerwin Sturm/Flickr.com

Hleb pokriven plavo-belim buđavim delovima bezbedan je za jelo ukoliko se odstrane ovi delovi. Kada se ispeče, još je bezbedniji, a problematično je samo kada se pojave crne fleke na njemu.

Staro povrće iz zamrzivača mekano i ljigavo na dodir je zapravo prekriveno mnoštvom bakterija i nije bezbedno za korišćenje, jer posle prvih nekoliko sati moguće je dobiti grčeve i dijareju.

Voće najčešće traje duže od povrća zbog kiseline koja ne dozvoljava bakterijama da se razmnože. Buđ koju pronađete na džemu je bezbedna i ukoliko je odstranite, džem se može jesti.

Opreznost je važna kada su jabuke u pitanju. Iako deluje da mogu da stoje vrlo dugo. činjenica je da ako postoji rupica, buđ ih može uništiti. Dešavala su se trovanja sokom od jabuke koji sadrži toksin zvani patulin.

Buđavi orasi su posebno opasni zato što se u njima razmnožava gljivica zvala Aspergillus flavus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: