Loša ishrana i genetika uzroci karcinoma

U Srbiji od karcinoma debelog creva oboli oko 4,6 odsto muškaraca i 3,2 odsto žena.

Izvor: Nikolina Davidoviæ

Četvrtak, 23.10.2014.

08:48

Default images

Foto: Mike65444 / Flickr.com

Svake godine od ovog malignog oboljenja umre 2.300 obolelih, dok se otkrije oko 3.800 novih slučajeva. Na osnovu ovih podataka, karcinom debelog creva zauzima drugo mesto po broju obolelih, odmah iza raka pluća kod muškaraca i tumora dojke kod žena.

- Oko 91 odsto obolelih su osobe iznad 50 godina starosti. Faktori rizika su različiti, ali ih je potrebno sortirati kako bi se se jasno uočili najveći problemi za pojavu raka debelog creva. Na prvom mestu tu su genetski faktori, kao i različite zapaljenske bolesti creva. Zatim se kao uzroci raka javljaju veliki životni problemi, siromašna ishrana i konzumiranje alkohola - ističe prof. dr Dragan Radovanović iz Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“.

Prema njegovim rečima, kao visok faktor rizika pojave karcinoma može da se navede gojaznost i fizička neaktivnost, kao i hrana koja nije bogata vlaknima.

- Slaba pokretljivost i te kako može da utiče na pojavu raka debelog creva. Isto tako, nedovoljan unos vlaknaste hrane, u vidu žitarica, koje brzo iz organizma izbacuju toksine, takođe može da prouzrokuje pojavu ovog malignog oboljenja. Nastanak karcinoma u 85 odsto slučajeva je iz pojave polipa, koji u 35 odsto slučajeva prelazi u rak, a taj proces prelaska u tumor obično traje oko 10 godina i zato je jako važno obavljati kolonoskopiju na svakih sedam do 10 godina, radi pravovremene reakcije - kaže Radovanović i dodaje da se kao najpouzdanijim pregledom smatra FOBT test (Fecal Occult Blood Test), koji je potrebno raditi jednom godišnje.

Kada je reč o prevenciji, doktor KBC „Dr Dragiša Mišović“ ističe da je neophodno da se o mogućim posledicama pojave karcinoma debelog creva misli na vreme i na taj način spreči ono najgore.

- Važno je i neophodno da se promeni svest naših ljudi, da na kvalitet života utiču mnogi faktori, ali pre svega da se zdravlje čuva „iznutra“, odnosno pravilnom i preciznom ishranom. Neophodno je u ovoj izuzetno stresnoj svakodnevici izbaciti hranu koja sadrži životinjsku mast, a pre svega se misli na crveno meso koje je veoma opasno za organizam. Luk, riba, paprika i mlečni proizvodi su izuzetno važni za sprečavanje pojave karcinoma debelog creva - ističe Radovanović i napominje da su lekovi brufen i diklofen dobri za normalno funkcionisanje debelog creva, ali sa druge strana ova farmakološka terapija šteti srcu.

Uklanjanje faktora rizika za pojavu karcinoma predstavlja primarnu prevenciju i pored ove postoje još dva oblika odbrane od raka, koje je potrebno primeniti u slučaju da je oboljenje već utvrđeno kod pacijenta.

- Otkrivanje tumora moguće je sprovesti uz pomoć skrininga, što predstavlja potvrdu bolesti u ranoj fazi. Pored ove sekundarne prevencije, tu je i tercijarna koja ima ulogu u očuvanju kvaliteta života bolesnika i davanju pune podrške u borbi protiv raka od strane porodice i prijatelja. Zato je od izuzetne važnosti da svi stariji od 50 godina redovno dolaze na pregled kod svog izabranog lekara - objašnjava Radovanović.

Izvor: Danas.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: