Vežbanje poboljšava san

"Vežbanje je dobro za san i preporučujem ga svima koji imaju problem s nesanicom", rekao je Dejvid Klaud, predsednik američke Nacionalne fondacije za san (National Sleep Foundation).

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

16:36

Default images

Foto: MilitaryHealth / Flickr.com

Naime, tokom ankete koju je ova fondacija sprovela, oni koji su redovno vežbali su rekli da spavaju bolje nego oni koji nisu vežbali.

Oni koji su posebno predani vežbanju češće su govorili da imaju dobar san svaku noć tokom radne sedmice, njih 67 odsto nego oni koji nisu vežbali, njih 39 odsto.

"Ako ste neaktivni, dodajte samo 10 minute hodanja na dan i moći ćete da povećate šanse za dobar san", rekao je vođa istraživanja dr. Maks Hirškovic dodajući da "male promene treba uvoditi postepeno sve dok se ne dođe do intenzivnijih aktivnosti poput trčanja ili plivanja".

Osim toga, rizik od apneje (stanje koga karakterišu povremeni prekidi disanja tokom spavanja) je upola manji kod onih koji vežbaju, što se može objasniti činjenicom da ljudi koji ne vežbaju imaju veću sklonost debljanju koje podstiče pojavu apneje u snu.

Stručnjaci, takođe, ukazuju da bolji san imaju i oni koji manje sede tokom dana, bez obzira na to da li vežbaju ili ne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: