GSK vakcina za ebolu tek 2016.

Vakcina protiv ebole britanskog farmaceutskog giganta "Glakso Smit Klajn" (GSK) neće biti spremna za komercijalnu primenu do pred kraj 2016. godina i zbog toga na nju ne treba gledati kao na "primarni odgovor" za sadašnju epidemiju ove bolesti, izjavio je šef istraživačkog tima te kompanije.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.10.2014.

16:45

Default images

Foto: PATH global health/Flickr.com

Dr Ripli Balou je u današnjem intervjuu za Bi Bi Si naglasio da će se duboko zaći u 2016. pre nego što GSK bude mogao da proizvodi dovoljno doza vakcine za zadovoljenje opštih potreba, prenosi AFP.

On je izrazio nadu da će vakcina GSK moći da se koristi za sprečavanje nekog budućeg izbijanja ebole.

Balou je istakao da će podaci o efikasnosti i neškodljivosti vakcine GSK biti na raspolaganju najranije do kraja 2015, dodajući da je ceo postupak za izradu ove vakcine "neverovatno ubrzan" jer je uobičajeno za tako nešto potrebno sedam do deset godina.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) dosta očekuje od vakcine protiv ebole GSK, kao i od one koju razvija američka grupacije Nju link dženetiks, pomogavši da se ubrzaju klinička testiranja jedino za te dve vakcine protiv smrtonosnog virusa.

Testiranja vakcine GSK su već otpočela u Britaniji i SAD. Prema očekivanjima SZO do početka 2015. na raspolaganju bi već moglo da bude oko 15.000 doza te vakcine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: