Beograd je roze - šetnjom u borbu protiv raka

U Srbiji se samo jedan odsto žena sa rakom dojke javi lekaru u početnom stadijumu bolesti, kad je izlečenje moguće u potpunosti, zbog toga vas pozivamo u šetnju podrške u borbi protiv raka dojke.

Izvor: B92

Subota, 18.10.2014.

09:05

Default images

Danas s početkom u 13 časova iz Knez Mihailove ulice u Beogradu krenuće tradicionalna “Roze šetnja podrške u borbi protiv raka dojke” u okviru kampanje „Milion razloga zašto želim svet uz tebe“ koju već drugu godinu organizuju kompanija Avon, Fond B92 i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Grada Beograda.

Cilj kampanje „Milion razloga zašto želim svet uz tebe“ jeste da podigne svest o važnosti prevencije i rane dijagnostike u borbi protiv raka dojke, kao i da podrži preventivne i programe psihosocijalne pomoći ženama i njihovim porodicama koje sprovode udruženja Nacionalne asocijacije obolelih od raka (NALOR) u Srbiji.

Tokom samo jedne godine milion i trista hiljada žena širom planete dobije dijagnozu raka dojke. Skoro pola miliona žena godišnje umire od ove bolesti. Rak dojke je najrasprostranjenija ali i najsmrtonosnija vrsta kancera među ženama u Evropi i svetu, rezultati su Svetske zdravstvene organizacije.

U Srbiji svake godine oko 4.000 žena oboli od raka dojke, a oko hiljadu i po svake godine umre.

****Posetite B92 specijal o raku dojke****

Sredstvima prikupljenim u okviru kampanje podržaće se pokretanje programa psihosocijalne podrške ženama i njihovim porodicama koje se suočavaju sa dijagnozom raka dojke.

Prema analizama Instituta za javno zdravlje Srbije, žene kod nas imaju srednji rizik obolevanja i visok rizik umiranja od karcinoma dojke u odnosu na Evropu.

Među činiocima koji povećavaju rizik obolevanja su godine starosti (sa godinama starosti raste rizik), rak dojke u porodici, prethodni rak dojke, rana prva menstruacija (pre 12. godine), kasna menopauza (posle 50. godine), nerađanje, kasni prvi porođaj (posle 30. godine) i dugotrajna upotreba kontraceptivnih pilula i drugih hormonskih preparata.

Važne informacije o raku dojke

Dojka se sastoji od žlezdanog i potpornog tkiva, a najveći broj karcinoma javlja se u kracima žlezdanog tkiva usmerenim prema pazušnoj jami.

On nastaje kada normalne ćelije žlezdanog tkiva mutiraju, počnu nekontrolisano rasti i uništavati okolne zdrave ćelije.

Do danas nije poznat uzročnik raka dojke, ali je u velikom broju slučajeva nasledan. Za sve nasledne tipove, odgovoran je neki od dva gena BRCA-1 i BRCA-2, od kojih prvi može biti odgovoran i za rak jajnika.

Kako obaviti samopregled?

Sve žene starije od 20 godina trebalo bi jednom mesečno da rade pregled dojki i to neposledno posle završetka menstrualnog krvarenja.

- Stati ispred ogledala i ruke držati opuštene pored tela. Pažljivo razgledajte dojke, proverite da li su simetrične, bez udubljenja, promena na koži ili bradavicama. Isti postupak ponoviti sa rukama podignutim u vis.

- Nežno pritisnuti bradavice i proveriti da li se pojavljuje bilo kakav iscedak.

- Leći na leđa, ispod levog ramena staviti jastuk, a levu ruku ispod glave. Prepipati desnom rukom kružnim pokretima unutrašnju polovinu leve dojke, pokretima odozgo prema dole i od spoljne strane ka sredini. Isto ponoviti i sa desnom dojkom.

Iako o značaju samopregleda za ranu dijagnostiku postoje oprečna mišljenja u stručnoj javnosti, ni jedan lekar vas neće posavetovati da odlažete samostalno pregledanje dojki.

Ukoliko primetite bilo kakav iscedak, kvržicu, udubljenje, otok ili deformaciju na bradavici, dojci ili pazušnoj jami, obavezno se obratite lekaru!

Takođe, bez obzira na to što samopregled obavljate redovno i ne primećujete bilo kakve promene, jednom godišnje radite mamografiju, koja je jedan od najpouzdanijih metoda dijagnostike raka dojke.

Tu ne smete praviti izuzetke, jer je jedna godina za razvoj raka ogroman period koji vam može promeniti život.

Šta ako je nalaz pozitivan? Pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: