Hormoni nam mogu potajno uništavati život

Mnogo faktora, poput stresa ili anksioznosti, može poremetiti nivo hormona u organizmu, a ako ne obraćate pažnju na promene, mesecima se možete mučiti s umorom ili recimo, ružnim promenama na koži.

Izvor: Tportal

Ponedeljak, 13.10.2014.

08:35

Default images

Loše raspoloženje, stalna iscrpljenost, nagli rast dlačica ili pojačano znojenje samo su neki od simptoma preko kojih vam telo poručuje da nije u svom uobičajenom balansu. Ako primetite da vam duže vreme ovi znakovi ometaju svakodnevicu, svakako posetite lekara, jer je moguće da su za sve to krivi poremećeni hormoni i potreban vam je pregled štitnjače.

Hroničan umor

Ginekološkinja Alisa Dvek otkrila je za "Tajm" koja je razlika između normalnog umora i onog koji bi trebalo da nas zabrine. Ako ste umorni nakon nekog važnog poslovnog projekta koji je trajao recimo mesec dana i tražio velik angažman, onda je to u redu. Međutim, ako ste počeli da primećujete da ste umorni, a ništa vam se nije promenilo u uobičajenom životnom ritmu, vreme je da posetite lekara. Razloga za stalnu iscrpljenost ima više, ali prvo se javite svom lekaru, posebno ako ste primetili promene u težini, apetitu i raspoloženju.

Promene na koži

Odjednom vam se stanje kože promenilo i osećate se kao da ste u pubertetu? Akne na koži mogu ukazivati na povišen nivo testosterona. Ali za ovaj problem postoji rešenje, jer će u tom slučaju lekar prepisati lek koji će izbalansirati hormone i koža će opet biti čista.

Iznenadni rast dlačica

Ovde se radi o zaista naglom rastu dlačica koje su često i dosta tamne i otprilike buknu za mesec dana. Najčešće se pojavljuju na bradi, grudima ili na zadnjem delu ruku. Dvekova kaže da takvo stanje čak može biti znak da se radi o tumoru, ali naglašava kako su takvi slučajevi retki i da su operabilni. Uz lekarsku brigu, to je najčešće rešiv problem.

Neredovan menstrualni ciklus

Baš kao i umor, neredovan menstrualni ciklus može biti rezultat mnogih faktora poput stresa, problema sa štitnjačom, niskog nivoa estrogena ili sindroma policističnih jajnika (PCOS). Policistični jajnici takođe mogu izazvati i gubitak težine ili spomenuti rast dlačica. Generalno, PCOS se leči putem ishrane, vežbanja i kontracepcijskih pilula, ali lekar će nakon pretraga pronaći tačan uzrok i preporučiti vam terapiju.

Preterano znojenje noću

Ojednom počnete da se budite noću okupani u znoju. Moguće je da je za to stanje kriv estrogen, odnosno to što su njegovi nivoi preniski. Obično ovakve probleme imaju žene koje ulaze u razdoblje predmenopauze, a može se pojaviti i deset godina pre početka menopauze. Ako inače imate redovne menstrualne cikluse i u dobi ste ispod 40 godina, svakako se javite lekaru, jer se možda radi o ranijem ulasku u menopauzu.

Foto: Image courtesy of renjith krishnan at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: