"Lekari iz Srbije ne zaostaju za kolegama iz Amerike"

U Beogradu ovih dana boravi svetski stručnjak iz oblasti rekonstruktivne hirurgije.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

18:15

Default images

Ovaj hirurg, poreklom iz Srbije, kolegama je preneo svoja znanja o najnovijim dostignućima iz oblasti transplantacije organa.

Dr Branko Bojović je pre dve godine s petočlanim timom svetskih hirurga u Baltimoru izveo najkomplikovaniju transplantaciju celog lica. On kaže da se lice sada posmatra kao organ i zbog toga je ova transplantacija najkompleksniji slučaj.

“Reč je o ljudima koji su bili teško povređeni. To mogu biti saobraćajne nesreće, ili ranjavanja u ratu, ali su uvek pacijenti sa toliko teškim povredama, da tradicionalna medicina ne može da im pomogne”, kaže on.

Ričardu Norisu (39), kojem je zalutali metak davne 1997. godine uništio lice, 15 godina kasnije presađeno je novo. Ova operacija je trajala 36 sati i vodi se kao najkomplikovanija u istoriji medicine.

Profesor Marko Bumbaširević ističe da, uprkos svim poteškoćama, naši lekari uspevaju da uhvate korak, ali veoma je važno da i mladi ljudi dolaze na usavršavanje.

“Kongresi su veoma važni. Tu dobijamo najnovije informacije i to pre nego što se objave u časopisima. Pitanje je koliko smo mi u Srbiji spremni da to primenimo. Zavisi umnogome od toga koliko ima ulaganja u ortopediju, jer je ona veoma skupa disciplina”, kaže Bumbaširević.

Dr Bojović je izjavio da što se tiče tehničkih kapaciteta zdravstva u Srbiji, najvažnije pitanje predstavljaju tehnologija i oprema, ali da što se tiče znanja, ne zaostajemo za američkim lekarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: