Neophodan nacionalni program za mentalno zdravlje

Privatni lekari Srbije predložili su stvaranje nacionalnog programa za mentalno zdravlje koji bi podrazumevao aktivno učešće ne samo društvene zajednice nego i pojedinaca i organizacija.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.10.2014.

12:27

Default images

Na jednodnevnom kongresu "Zaštita mentalnog zdravlja" privatni lekari su apelovali na svakog pojedinca u našoj zemlji da se brine o svom mentalnom i telesnom zdravlju, da rešava probleme, aktuelne konflikte, izgrađuje dobre međuljudske odnose, a ako nije u stanju da to čini, da se obrati za pomoć.

Predsednik Udruženja privatnih lekara Srbije Višeslav Hadži Tanović kaže da je mentalno zdravlje stanovništva u Srbiji loše, da skoro vlada epidemija, na šta ukazuju svakodnevni medijski izveštaji o porodičnih ubistvima, samoubistvima...

"I ekonomska nemaština dovodi do niskog praga tolerancije, tako da se ekscesi dešavaju skoro na svakom mestu", rekao je Tanjugu Hadži Tanović.

On dodaje da je u Srbiji zakazala preventiva i da je rešenje da se preko lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u domovima zdravlja posveti veća pažnja razgovorima s pacijentima, ali da se sprovodi i antistres program.

Organizator skupa prof. Zoran Vojić kaže da je mentalno zdravlje značajan činilac u svim društvima i da je preduslov svakog uspeha i napretka kako pojedinaca tako i zemlje u celini.

"Zaštita mentalnog zdravlja jeste jedan od prioritetnih zadataka zdravstvene, ali i socijalne službe. Očekuje se angažovanje svih društvenih, formalnih i neformalnih snaga u zaštiti i unapređenju mentalnog i telesnog zdravlja", rekao je Vojić.

On objašnjava da ne postoje tačni epidemiološki pokazatelji koliko ima obolelih od mentalnih bolesti u Srbiji, ali da se može i mora raditi na očuvanju i poboljšanju kvaliteta života stanovništva.

Foto: Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: