Hipoterapija s ponijem za decu obolelu od paralize

Povodom 1. oktobra, Svetskog dana osoba sa cerebralnom paralizom, Udruženje za aktivnosti i terapije "Guliver" organizovalo je danas druženje učenika OŠ "Dr Dragan Hercog" sa ponijem Kleopatrom.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

14:22

Default images

Druženje se održalo pored bolnice "Dragiša Mišović", park Rozali Morton, gde je Kleopatra još jednom uspela da izmami osmeh na lica dece obolele od cerebralne paralize, saopštilo je Udruženje "Guliver".

Iako u Srbiji cerebralnu paralizu ima svako 250-to dete, javnost je često nedovoljno upoznata s tom činjenicom, a oboleli i njihove porodice često se susreću sa mnogim barijerama.

Poslednjih godina, iako se sve više radi na uklanjanju fizičkih prepreka, one socijalne, administrativne i finansijske su mnogo teže premostive.

Cerebralna paraliza spada u grupu neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovana defektom ili oštećenjem "nezrelog" mozga deteta.

Pojam cerebralna odnosi se na mozak, a paraliza na poremećaj pokreta i položaja, a uzrok tih poremećaja je oštećenje mozga deteta pre porođaja, tokom porođaja ili tokom prvih godina života, zbog čega mozak ne može da kontroliše mišiće na odgovarajući način.

Jedna od aktivnosti, koja može poboljšati zdravstveno stanje i kvalitet života obolelih od te bolesti, je hipoterapija i zato je neophodno da takve terapijske aktivnosti podrži država da bi postala zvanična medicinska metoda, što je u Sloveniji zaživelo još 2003. godine.

Stručnjaci navode da je veoma važan uticaj konja na psihofizičko stanje, kvalitet života i poboljšanje vaspitno obrazovnog rada sa decom koja zbog zdravstvenog stanja provode dugo u bolnici ili kod kuće i nisu u mogućnosti da pohađaju nastavu u školama.

Hipoterapija je poseban oblik fizioterapije na neurofiziološkoj osnovi koji izvodi posebno obučen tim u čijem su stalnom sastavu fizioterapeut sa dodatnim obrazovanjem - hipoterapeut, stručnjak iz konjičkog sporta, konj i pacijent.

Osnov za postizanje rezultata u hipoterapiji je kretanje konjskih leđa u frekvenciji od 90 do 110 impulsa u minuti, što je jednako broju impulsa pri ljudskom hodu, a koje se pri pravilnom položaju jahača prenosi od leđa na trup, posredno na celo telo, trodimenzionalno kretanje trupa kroz sve tri ravne i telesna temperatura konja koja uz ritmične pokrete utiče na mišićni tonus.

Najvažniji efekti hipoterapije su pozitivne promene mišićnog tonusa i izgradnja centralnog mišićnog tonusa, prekidanje patoloških (nepravilnih) obrazaca kretanja, pozitivan uticaj na ravnotežu, pozitivan uticaj na mišićnu snagu i izdržljivost, pozitivan odnos koji nastaje između pacijenta i konja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: