Srbija: 3.057 ljudi zaraženo HIV-om

U Srbiji je do juna 2014. godine registrovano ukupno 3.057 HIV pozitivnih osoba, od kojih je 1.711 obolelo od AIDS-a, izjavila je danas epidemiolog u institutu "Batut" Danijela Simić.

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2014.

18:41

Default images

Na konferenciji o aktivnostima po završetku HIV projekta finansiranog iz sredstava Globalnog fonda, Simićeva je rekla da su u prvih šest meseci ove godine HIV-om zaražene nove 54 osobe, kao i da je od ove bolesti u Srbiji umrlo ukupno oko hiljadu ljudi, a od početka ove godine dvoje.

Simićeva je podsetila da je testiranje na HIV virus besplatno i anonimno, kao i da je ove godine pored 14 standardnih lekova koji se koriste u terapiji, Srbija na listu lekova koju finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, dodala još dva leka za one ljude koji su postali imuni na postojeće terapije.

Direktor Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić kazao je da za sada ima lekova za sve koji su zaraženi HIV virusom i da nema bojazni da će nestašice tih lekova biti, ali da Srbija ne izdvaja dovoljno novca za prevenciju AIDS-a.

Rukovodilac projekata za pomoć zdravstvenom sektoru Srbije Delegacije Evropske unije u Srbiji Maja Vučković-Krčmar kazala je da sa prestankom finansijske pomoći Globalnog fonda Srbija mora da pronađe nove donatore za podršku sistemima za borbu protiv HIV-a i pomoć osobama zaraženih tim virusom.

Ona je kazala da za sada sistem zdravstvene zaštite za obolele od AIDS-a i zaražene HIV virusom dobro funkcioniše, ali da je pitanje hoće li biti sredstava da se sa takvom praksom nastavi.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Irena Vojačkova Solarno kazala je da Globalni fond "odlazi" iz Srbije, ali iza sebe ostavlja 12 uspešnih godina, jer je terapija kroz sistem zdravstvene zaštite sada dostupna svim ljudima koji žive sa HIV-om u Srbiji.

"Ono što nam preostaje je izazov stigme. Moramo da radimo ne samo na razbijanju stigme o HIV-u i tuberkulozi, već i o LGBT populaciji", kazala je Vojačkova Solarno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: