Nova studija: Lek za rak dojke produžava život

Jedan od najpopularnijih lekova za rak dojke na današnjem tržištu obolelima pruža značajno duži život, tvrdi nova studija, dokle god mogu da priušte mesečni tretman u visini od 5.900 dolara, piše "Newser".

Izvor: Newser

Utorak, 30.09.2014.

17:07

Default images

U kliničkim testovima koji su obuhvatali 808 žena, one koje su uzimale lek Perjeta živele su skoro 16 meseci duže nego učesnici kontrolne grupe, piše „New York Times“.

„Nikada ranije nismo videli ništa slično. Ovakav uticaj na dužinu trajanja života je zaista bez presedana“, izjavila je Sanda Svejn, vođa istraživanja.

Dva doktora koja nisu bili deo studije pohvalili su rezultate, a jedan od njih izjavio je da „uglavnom vidimo unapređenje od 2 meseca“.

Lek je 2012. odobrila Federalna administracija za hranu i lekove, koristi ga skoro polovina obolelih žena u SAD zbog njegove sposobnosti da blokira HER2 protein koji dozvoljava tumoru da raste.

Foto: Image courtesy of Baitong333 at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: