U Srbiji 200.000 obolelih od Alchajmera

Pokrajinski ombudsman ocenio je da je u Srbiji na delu društveno pogubno zanemarivanje prava starijih osoba i naveo da se procenjuje da u zemlji oko 200.000 stanovnika boluje od Alchajmerove bolesti i da pritom nemaju adekvatnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Izvor: Beta

Utorak, 30.09.2014.

15:40

Default images

Pokrajinski ombudsman je u saopštenju povodom Međunarodnog dana starijih osoba naveo da je broj obolelih od drugih vrsta demencije u Srbiji nepoznat, a jedan od razloga je to što se demencija u Srbiji ne prepoznaje kao bolest.

"Samim tim, lečenje dementnih osoba najčešće počinje kada su šanse za uvođenje efikasne terapije i održanje dotadašnjeg kvaliteta života već svedene na minimum. To ujedno otežava i negu ovih osoba kako kod kuće, tako i u ustanovama socijalne zaštite", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da sve veći broj dementnih osoba čije stanje biva kasno dijagnostifikovano bivaju smeštene u ustanove zdravstvene i socijalne zaštite, po neodgovarajućem postupku, što ugrožava ljudska prava tih osoba.

Ombudsman je naveo da je Srbija društvo u kojem osoba starijih od 65 godina ima za tri procenta više od onih mla]ih od 15 godina, odnosno 17 odsto u ukupnom procentu stanovništva, sa tendencijom daljeg starenja.

"Demografska slika u Srbiji nalaže da se starijim osobama posveti posebna, dodatna društvena pažnja. Potrebno je zakonom posebno urediti smeštaj obolelih od demencije i Alchajmerove bolesti, ali ujedno utvrditi i njihov broj u našoj zemlji", piše u saopštenju.

Ombudsman se založio da se zakonom reguliše postupak prijema korisnika u zatvorena odeljenja ustanova socijalne zaštite, prvenstveno zbog toga što oni time faktički bivaju lišeni slobode.

"To je izuzetno važno i zbog toga što u Srbiji postoje i ilegalne ustanove ovog tipa u vlasništvu privatnih lica. Tokom 2014. godine od strane nadležnih organa zatvoreno je nekoliko neregistrovanih domova za starije osobe", navodi se u saopštenju.

Međunarodni dan starijih osoba obeležava se 1. oktobra, a nakon što je Generalna skupština UN krajem 1990. godine usvojila Rezoluciju 45/106 u kojoj se naglašava važnost osiguravanja životnog okruženja koje se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika u trećoj uzrasnoj dobi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: