U Evropi oko 5 miliona ljudi boluje od autizma

Na osnovu činjeničnih podataka dobijenih naučnim istraživanjem, danas se zna da autizam nije retka pojava i ako se uzme u obzir ceo spektar autističnih poremećaja, ova vrsta poremećaja obuhvata 0.6% ukupne populacije, što znači da u Evropi ima oko 5 miliona osoba sa autizmom.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.09.2014.

13:22

Default images

Autizam je ozbiljan doživotan, poremećaj koji nastaje zbog brojnih medicinskih uzroka, a manifestuje se smetnjama u normalnom razvoju, saopštilo je Republičko udruženje Srbije za pomoć osobama sa autizmom povodom 3. oktobra, Evropskog dana autizma koji će biti obeležen pod sloganom "Autizam Evropa".

Autizam veoma utiče na način na koji se osoba odnosi i komunicira sa okolinom, a poremećaj utiče na vitalne oblasti psihološkog ponašanja i razvoja u ponašanju tokom celog života.

Autizam može da pogodi bilo koju porodicu, bez obzira na etničku ili socijalnu pripadnost, i četiri puta je učestaliji kod muškaraca nego kod žena.

Radi garantovanja dostojansvenosti, osobe sa autizmom ne treba smatrati niti se prema njima odnositi kao prema populaciji koja nije sposobna da ostvari ciljeve kao što su nezavisnost ili samostalnost, jer imaju identične ljudske vrednosti kao i bilo ko drugi i prema tome ista ljudska prava.

Države moraju da obezbede osobama sa autizmom pristup adekvatnoj i ranoj dijagnostici i tretmanu, a u skladu sa međunarodno prihvaćenim medicinskim standardima. Osobama sa autizmom, takođe, se mora obezbediti pristup standardnim servisima zdravstvene zaštite, a u skladu sa njihovim potrebama i u meri u kojoj su ti servisi dostupni generalnoj populaciji.

U saopštenju se navodi da deca sa autizmom moraju da imaju besplatno, odgovarajuće obrazovanje, počev od predškolskog uzrasta, a specijalizovan pristup u obrazovanju bi trebalo da podstakne đake u razvoju odgovarajućih obrazovnih aktivnosti u skladu sa detetovim naboljim interesom, snagom i potrebama.

Odrasle osobe sa autizmom bi, takođe, trebalo da imaju koristi od kontinuiranog obrazovanja, s ciljem postizanja najveće moguće mere nezavisnog načina života i uključenja u radnu sredinu, piše u saopštenju.

Foto: Image courtesy of renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: