Implant koji bi ljudima omogućio samoisceljivanje

Kada biste mogli da dobijete implant koji bi vam omogućio samoisceljivanje, da li biste tražili jedan?

Izvor: Huffington Post

Nedelja, 28.09.2014.

21:51

Default images

To pitanje je trenutno muči američku Agenciju za napredne istraživačke projekte Ministarstva odbrane (DARPA) koja je objavila da je takav uređaj trenutno u izradi.

Reč je o elektronskom implantu koji se u telo ubacuje iglom i prati zdravstveno stanje unutrašnjih organa, pomaže telu da se oporavi od povreda i bolesti.

Implant je razvijen u okviru programa ElectRx pomenute agencije i iz korena bi mogao da promeni način na koji će lekari uspostavljati dijagnozu, pratiti i lečiti povrede i bolesti, rekao je programski menadžer DARPA Dag Veber.

“Umesto da se oslanjamo samo na lekove, zamislili smo sistem koji funkcioniše kao mali inteligentni pejsmejker. On bi kontinuirano mogao da opaža simptome određenih bolesti i nudi stimuluse koji bi održavali zdravo funkcionisanje organa”, rekao je on.

Još nema reči o tome kada bi takav uređaj mogao da postane dostupan, ali klinička istraživanja će najverovatnije početi za pet godina.

Implant bi funkcionisao pomoću procesa sličnog neuromodulaciji. To je sistem kojim se služi periferalni nervni sistem kako bi pratio i regulisao reakcije tela na povrede i infekcije.

DARPA kaže da bi implant mogao biti efikasan protiv bolesti poput reumatoidnog artritisa i zapaljenske bolesti creva, pa čak i epilepsije, posttraumatskog stres poremećaja i depresije.

Uređaji za neuromodulaciju nisu novi. Neki se već koriste u eksperimentalnom lečenju pacijenata sa Parkinsonovom bolešću i hroničnim bolovima.

Međutim, DARPA navodi da za razliku od njih, ElectRx uređaji nije neprecizan, glomazan, niti zahteva veći operativni zahvat za ugradnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: