Vežbanje poboljšava efekte hemoterapije

Kombinovanje vežbanja sa hemoterapijom poboljšava efekte lečenja kancera, kažu američki istraživači.

Izvor: Daily Mail

Subota, 20.09.2014.

18:09

Default images

Foto: Phil and Pam Gradwell (to be) / Flickr.com

Oni su otkrili da su osobe koje su vežbale tokom primanja hemoterapije imale “značajno manje” tumore posle dve nedelje lečenja, u odnosu na osobe koje su samo primale klasičan lek “doksorubicin”.

Oni veruju da vežbanje poboljšava prokrvljenost tumora, zbog čega do njega dospeva više aktivnih supstanci leka.

Ako samo vežbanje u kombinaciji sa hemoterapijom deluje na taj način, pacijenti bi možda mogli da primaju manje doze lekova i lakše podnose njihova neželjena dejstva.

Studija bi takođe možda mogla da dovede do razvoja lekova koji podražavaju efekte vežbanja.

Doksorubicin je lek koji se često koristi u terapiji karcinoma.

Među neželjenim dejstvima poput gubitka kose, dijareje, mučnine i povraćanja, takođe može da dovede do oštećenja ćelija srca.

Ranija istraživanja su pokazala da vežbanje neposredno pre primanja hemoterapije može da zaštiti ćelije srca od toksičnih efekata doksorubicina.

Džozef Libonati, profesor docent na Univerzitetu u Pensilvaniji, koji je bio na čelu istraživanja kaže da jednostavni pokreti mogu da promene način na koji telo metaboliše lekove.

“Tek počinjemo da učimo o tome. Potrebno je još mnogo studija kako bismo došli do jasnih podataka”, kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: