Valjevo: Rođena prva beba iz zamrznutog embriona

U Centru za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici u Valjevu rođena je prva beba implantacijom odmrznutog embriona, što je jedinstven slučaj u sistemu državnog zdravstva.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.09.2014.

17:07

Default images

Ovo je prva beba rođena na ovaj način u okviru projekta za vantelesnu oplodnju koji finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Mali Jakov, lepa i zdrava beba, došao je na svet 16. septembra nakon drugog pokušaja roditelja da ostvare potomstvo. U Centru za vantelesnu oplodnju u Valjevu roditeljima uvek savetuju da prekobrojne embrione, koji su dobijeni u prvom pokušaju vantelesne oplodnje, zamrznu i upotrebe u jednom od sledećih pokušaja.

Tim doktora koji radi u Centru za VTO, šef Centra dr Branko Budimirović spec. ginekologije i akušerstva, subspec. za fertilitet i sterilitet i Milica Krstivojević embriolog, ističu da je kvalitet zamrznutog embriona identičan svežem embrionu koji se koristi u prvom ciklusu.

Prednosti zamrzavanja embriona su u tome što je pacijentkinja pošteđena prolaska kroz ponovnu dugotrajnu i stresnu proceduru stimulacije i značajno je jeftinije.

Embrioni se zamrzavaju uz saglasnost roditelja i mogu da se čuvaju najviše pet godina koliko propisuje zakon, mada medicinski može i duže, tvrde doktori.

Mogućnost zamrzavanja embriona u Centru za VTO u Valjevu postoji od samog početka i do sada su uspevali da troškove zamrzavanja i odmrzavanja pokriju odvajanjem dela od sredstava koja parovi dobijaju od RFZO.

Kako tvrdi dr Branko Budimirović od prvog marta ove godine promenjen je način finansiranja vantelesne oplodnje od strane RFZO, pa sada pacijentkinje participiraju sa manjim iznosom za zamrzavanje prekobrojnih embriona.

Valjevska bolnica je jedina državna zdravstvena ustanova koja na sekundarnom nivou ima Centar za vantelesnu oplodnju, koji je počeo sa radom u decembru 2012. godine.

Do sada je rođeno je 26 beba koje su nastale oplodnjom u Centru za VTO. Trenutno iz 18 trudnoća očekuje se još 23 bebe pošto ima trudnica koje nose blizance.

Prva beba začeta vantelesno u valjevskom Centru rođena je u septembru 2013. godine, a prva beba iz zamrznutog embriona rođena je u septembru 2014. godine.

Foto: Image courtesy of dream designs at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: