"Revolucionarna" operacija katarakte na VMA

Prvi put kod nas, tri pacijenta sa kataraktom operisana su najnovijim femtosekundnim laserom, metodom koja je ocenjena kao "revolucionarna novost" na simpozijumu sa međunarodnim učešćem koji se održava na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA).

Izvor: Tanjug

Petak, 19.09.2014.

10:51

Default images

U delu skupa "Savremeni trendovi u oftalmohirurgiji" koji je bio posvećen hirurgiji uživo, prof. dr Bojan Pajić je sa timom VMA za nepuna dva sata operisao pet pacijenata, a među prikazanim metodama bilo je i uklanjanja dioptrije "egzajmer" laserom, uz asistenciju femtosekundnog lasera.

Sve procedure su, prvi put u Srbiji, prikazane u 3D tehnologiji, u direktnom prenosu za publiku koja je sedela u amfiteatru VMA. "Laser najnovije generacije, koji smo doneli iz Švajcarske, verovatno je najbolji na svetu, a mogućnosti njegove primene u oftalmohirurgiji su gotovo neograničene - od transplantacije rožnjače i njenog modulisanja prema potrebi do korigovanja astigmatizma", rekao je za Tanjug prof. dr Bojan Pajić, konsultant za oftalmologiju Univerziteta u Ženevi.

Pored visoke preciznosti i bezbednosti, prednost lasera je i to što je izuzetno brz - omogućava da intervencije traju nekoliko minuta, a bitno skraćuje i vreme za oporavak pacijenta, objasnio je dr Pajić, koji je jedan od vodećih svetskih stručnjaka u primeni najnovije generacije femtosekundnog lasera.

Savremena dostignuća iz ove oblasti medicine predstavili su i predavači po pozivu iz SAD, Rusije, Slovenije i Egipta, među kojima je i prof. dr Tomas Džon sa Univerziteta Lojola u Čikagu, koji je, kao i prof. dr Pajić, gostujući profesor Medicinskog fakulteta VMA.

"Kad se veština hirurga spoji sa vrhunskim mogućnostima tehnologije, dešava se neka vrsta magije", rekao je Tanjugu dr Džon, dodajući da veliko iskustvo omogućava stručnjacima VMA da u korak prate svetske trendove.

Načelnik Klinike za očne bolesti VMA prof. dr Miroslav Vukosavljević izjavio je da je u srpskoj oftalmohirurgiji ostvaren značajan napredak od prošlog simpozijuma pre dve godine, usvajanjem velikog broja naprednih tehnologija, a novine koje treba da uđu u praksu danas predstavlja šest predavača po pozivu. Na skupu je pročitana i pozdravna poruka predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, koji je istakao da su "razmena iskustava, saznanja, zajednički rad, rezultati simpozijuma važne poruke koje se šalju svetu iz Beograda".

Simpozijum je održan u organizaciji Klinike za očne bolesti VMA, Udruženja za kataraktu i refraktivnu hirurgiju Srbije i Vitreoretinalnog udruženja Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: