Azija: Raste broj pušača

Zadimljeni barovi i redovi ispred onkoloških ordinacija svedoče o nemaru državnih organa azijskih zemalja u borbi protiv pušenja, ocenili su svetski naučnici.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

14:40

Default images

Prema istraživanjima, neznanje javnosti o opasnostima pušenja, kao i agresivne reklame duvanskih preduzeća, dovele su do toga da Azija ima najveću stopu pušača u svetu, dok se ta stopa znatno smanjila u SAD i nekim evropskim zemaljama gde se sprovodi velika antiduvanska kampanja.

Oko 60 odsto svetske populacije živi u Aziji "gde su programi borbe protiv pušenja veoma malo razvijeni, posebno u zemljama s niskim i srednjim zaradama, poput Kine i Indije", ocenjuje se u naučnom časopisu PLOS Medecine.

U razvijenijim azijskim zemljama, kao što su Japan i Južna Koreja gde je pušilo do 85 odsto odraslih muškaraca, vlasti su tek od skora počele da preduzimaju mere protiv pušenja.

Porez na cigarete, koji se smatra najefikasnijom merom za smanjenje pušenja i praktikuje se u Evropi, tek sada se uvodi u Aziji. Vlasti Južne Koreje, gde puši 44 odsto punoletne populacije, tek su prošle nedelje predložile porez od 80 odsto na cigarete.

U toj zemlji je prošle godine uvedena zabrana pušenja na javnim mestima. U Kini ima oko 100 miliona pusača a naučne studije navode da 1,2 miliona Kineza i milion Indijaca godišnje umre od posledice pušenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: